Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

A Chanel N. 5 illat-titkai

2018. április 14. - Benke Rita

178971289-chanel-no-5-perfume-bottle-jasmine-perfume-production.jpg

Coco Chanel legmitikusabb parfümje különleges alapanyagokból készült, amelyeket Franciaország egy meghatározott területén termesztenek. Az alapanyagokat az év bizonyos pillanataiban, a nappal és az éjszaka szigorúan megszabott óráiban kell összegyűjteni.

Néhány szám, ami magyarázza exkluzivitását: egy 30 ml-es flakon Chanel N. 5-ben 1000 Grasse-i jázminvirág és 12 grasse-i májusi rózsa van. 350 rózsa tesz ki egy kg-ot, ugyanennyi jön ki 8000 jázminvirágból. Egy óra alatt 5 kg rózsát lehet összegyűjteni és 500 gramm jázmint. Egy kg felhasználóható rózsához 400 kilogrammot kell összegyűjteni, jázminból pedig 350 kg-ot.

A parfümöt, amelyből hivatalos adatok szerint minden 55 másodpercben eladnak egy üveggel, egy felmérés a világ legérzékibb illatszerének választotta.

Bár az ötlet Coc Chaneltől származik, az „orra” állítólag Ernest Beaux volt, aki korábban az orosz cári udvar illatszerészeként is dolgozott.

A parfüm gyártásával 1978-ban problémák merültek fel. Egyre kevesebb jázmint termesztettek, mivel egzotikusabb és olcsóbb alapanyagú illatszerek jöttek divatba. A 80-as évek elején a Chanel szerződést kötött  a Mul családdal a jázmin termesztésére. Ma a termésük 90%-át a Chanel N. 5-ben használják fel. Közben együttműködésük kiterjedt a májusi rózsára is.

Hogyan vált Grasse az illatszer-alapanyagok termelőjévé? Ez a város eredetileg a bőrkesztyű és a csizma készítésre specializálódott. A 17. kezdett az illatszerekkel foglalkozni, termékeny talaja, enyhe éghajlata, széltől védett fekvése ideális volt az illatszerek alapanyagainak termesztésére. Rózsa, jázmin, mimóza, levendula….egyre szaporodott a kínálat, az illatszerészek lassan hozzászoktak, hogy onnan szerezzék be az alapanyagokat. Sokan le is telepedtek és akkor már máshonnan is odajártak megtanulni a mesterséget.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr6313815956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása