Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Belgiumból érkezik a lárvavaj

2020. március 11. - Benke Rita

115857076-a4afb884-0149-4a78-8b2c-862a7e29bafa.jpg

A genti egyetemen azon dolgoznak, hogyan lehetne a vajat helyettesíteni a süteményekben valami biológiailag fenntartható anyagokkal, például a lágy lárvájának preparálásával.

Aki megkóstolta, nem vett észre különbséget – írja a La Repubblica.

Már jó ideje beszélnek arról, hogy a klímaváltozás miatt a tehenek által termelt proteint különböző rovarokból lehet pótolni. A nyugati társadalmak egy része idegenkedik ettől, de Belgiumban első lépésben van, akinél sikert arat a légylárvával készített tipikus helyi sütemény, a waffle.

A rovarok felhasználásának előnyei, hogy tenyésztésükhöz kevesebb terület szükséges, könnyebben feldolgozhatók és proteinük vajjá változtatása kevesebb vizet igényel – sorolják a kutatók.

Az első kíséretet egy dél-amerikai légyfajtával, a fekete katonával (hermelia ittucans) végezték. A rovarokat először vízzel leturmixolták, majd kicentrifugázták belőlük a zsírt, és ezt összekeverték különböző arányokban a hagyományos vajjal a tortákhoz, süteményekhez. Ezután megkóstoltatták egy csoporttal, amelynek tagjai nem találtak a hagyományos ízhez képest semmi különbséget akkor sem, ha a lárvák a vaj negyedét, vagy a felét adták.

Ígéretes lehet tehát a rovaralapú élelmiszerek piaca. Vannak már cégek, amelyek tücsökalapú liszttel próbálkoznak, de gilisztakonzervvel és más hasonló csemegékkel is.

A szakemberek bizakodók: a rovarok egészséges táplálékot adnak, mert sok bennük a protein, a vitamin, a rost, és a fontos ásvány, gazdagok laurenciumsavban, amely erős antibakteriális hatású. Természetük környezeti nyoma sokkal kisebb, mint a szarvasmarháké és olyan zsíroktól eltérően, mint például a pálmaolaj, könnyen tenyészthetők Európában is, és így drasztikusan lecsökken a szállításból eredő szennyezés is.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr8015514736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

júliusz48 2020.03.12. 11:53:52

Csakhogy a tenyésztés iparszerűvé válásával pont az előnyei fognak hiányozni belőle ahogy a növényekben is egyre kevesebb a vitamin, és ásványi anyag. Végül a cikk csak azt bizonygatta, hogy a vaj felét is lehet helyettesíteni valamilyen íztelen zsírral, és nem veszik észre a kísérleti alanyok. De hát ezt már kitalálták a margarinnal is, persze azért mindig akad olyan is, aki a sza.. helyett ételt szeret fogyasztani, nem is megy be egy gyorsétterembe valami mű kaját letolni a torkán.
süti beállítások módosítása