A genti egyetemen azon dolgoznak, hogyan lehetne a vajat helyettesíteni a süteményekben valami biológiailag fenntartható anyagokkal, például a lágy lárvájának preparálásával.
Aki megkóstolta, nem vett észre különbséget – írja a La Repubblica.
Már jó ideje beszélnek arról, hogy a klímaváltozás miatt a tehenek által termelt proteint különböző rovarokból lehet pótolni. A nyugati társadalmak egy része idegenkedik ettől, de Belgiumban első lépésben van, akinél sikert arat a légylárvával készített tipikus helyi sütemény, a waffle.
A rovarok felhasználásának előnyei, hogy tenyésztésükhöz kevesebb terület szükséges, könnyebben feldolgozhatók és proteinük vajjá változtatása kevesebb vizet igényel – sorolják a kutatók.
Az első kíséretet egy dél-amerikai légyfajtával, a fekete katonával (hermelia ittucans) végezték. A rovarokat először vízzel leturmixolták, majd kicentrifugázták belőlük a zsírt, és ezt összekeverték különböző arányokban a hagyományos vajjal a tortákhoz, süteményekhez. Ezután megkóstoltatták egy csoporttal, amelynek tagjai nem találtak a hagyományos ízhez képest semmi különbséget akkor sem, ha a lárvák a vaj negyedét, vagy a felét adták.
Ígéretes lehet tehát a rovaralapú élelmiszerek piaca. Vannak már cégek, amelyek tücsökalapú liszttel próbálkoznak, de gilisztakonzervvel és más hasonló csemegékkel is.
A szakemberek bizakodók: a rovarok egészséges táplálékot adnak, mert sok bennük a protein, a vitamin, a rost, és a fontos ásvány, gazdagok laurenciumsavban, amely erős antibakteriális hatású. Természetük környezeti nyoma sokkal kisebb, mint a szarvasmarháké és olyan zsíroktól eltérően, mint például a pálmaolaj, könnyen tenyészthetők Európában is, és így drasztikusan lecsökken a szállításból eredő szennyezés is.