Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Hőség és rosszkedv összefügghetnek

2017. augusztus 04. - Benke Rita

hoseg.jpg

A nagy melegben az emberek fáradtabbak, idegesebbek és kevesebbet törődnek egymással. A pennsylvaniai Lehigh egyetem folytatott erről kísérleteket, amelyeknek eredményei a European Journal of Social Psychology-ban jelentek meg.

Az első kísérletben kereskedelmi alkalmazottak két  csoportja vett részt. Az egyik csoport magas hőmérsékletben dolgozott, a másik számára kellemes körülményeket biztosítottak. Az első csoport tagjai alig törődtek a vásárlókkal, nem igyekeztek kiszolgálni igényeiket, nem látták el őket gyakorlati tanácsokkal, míg a második csoport nagy igyekezettel látta el feladatát.

A második kísérlet azt bizonyította, hogy elég csak gondolni a hőségre és máris jelentkezik annak hatása. A részrvevőknek a forrósággal kapcsolatos képeket mutattak és arra kérték őket, hogy idézzenek fel olyan helyzeteket, amikor ők is ilyen körülményeket éltek át. Utána megkérdezték tőlük, hogy hajlandók-e segíteni egy non-profit szervezet által igényelt kérdőív kitöltésében. Tíz résztvevőből csak 3 jelentkezett. Viszont a kontrollcsoportból, amelynek nem mutattak képeket és nem kérték a hasonló helyzetek felidézését, 8-an.

A hőség okozta kellemetlenségek között szerepel a fizikai fáradtság. A szervezet több energiát fogyaszt, mivel állandóan  ügyelni kell a belső termikus egyensúlyra, megtartva a 37 fok körüli testhőmérsékletet. Ezt a plusz munkát az agyunk, különösen a hipotalamusz zónája végzi. A fizikai fáradtság pedig a munka és mások iránt is idegessé tesz – magyarázták az egyetem kutatói, akik felhívják a munkaadók figyelmét arra, hogy a megfelelő munkahelyi hőmérséklet biztosításával cégüket is eredményesebbé tehetik.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr412716378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skeewiff 2017.08.05. 12:41:15

Mik ki nem derülnek!
süti beállítások módosítása