Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Fájdalomcsillapító simogatás

2019. január 03. - Benke Rita

302031d8fb250e02ebae26e95d8f9121.jpg

A simogatás a leggyengédebb fájdalomcsillapító. Ezt erősíti meg a Current Biology-ban megjelent tanulmány, amelyet az oxfordi és a liverpooli John Moores egyetem kutatói írtak. E szerint például az anya simogatása egy újszülöttnek jelentősen csökkenti a baba fájdalomérzetét, például vérvétel vagy oltás esetén.

A kutatók az újszülött agyi tevékenységét figyelték EEG-vel. Korábban már megbizonyosodtak arról, hogy az agynak a fájdalomra reagáló aktivizálódása érzéstelenítéssel csökkenthető. Most az érzéstelenítő helyett simogatást kaptak a kicsik, és a kísérletből kiderült, hogy fájdalomérzetük 40%-kal volt alacsonyabb, mint azoké, akiket nem simogattak. 

A kutatók szerint a simogatás akkor a leghatékonyabb, ha másodpercenként kb. 3 centimétert halad a simogató kéz. A szülők is ösztönösen ilyen sebességgel simogatják a kicsiket. Ez fontos, mert a simogatás sebességétől függ azoknak az idegszálaknak az aktivitása, amelyek csökkentik a fájdalmat.

Felnőttek esetében ez már korábba ismert volt. Az azonban nem, hogy már az újszülötteknél is működik.

Mivel a simogatás mellékhatás nélküli fájdalomcsillapítónak bizonyult, a következő lépés kipróbálni a koraszülötteknél – tűzték ki célul a kutatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr2114529092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása