Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Életmentő dolgok természeti katasztrófa idején

2021. április 15. - Benke Rita

60292_142839_996015.jpg

Földrengések, vulkánkitörések, árvizek nem ritka jelenséget Amerikában és Európában. Bizonyos mértékig fel lehet rájuk készülni olyan dolgokkal, amelyek életmentők lehetnek. Egy felmérés szerint az amerikaiak 42%-a állítja, hogy egyáltalán nincs felkészülve a katasztrófákra.

Íme néhány javaslat a Business Insiderből.

Áradáskor a víz nemcsak a kertekben, hanem a zárt vízvezetékrendszerben is fertőzött lehet, ezért csak palackos vizet tanácsos inni. Ha erre nincs mód, fel kell forralni, klór vagy jód hozzáadásával. A fertőzött víz azonban ezzel az eljárással sem lesz teljesen biztonságos.

Ha kevés palackos víz áll rendelkezésre, kerülni kell az izzadást a kiszáradás veszélye miatt. Ez a fizikai aktivitástól és a Naptól való tartózkodással érhető el, valamint könnyű, de bő ruha viselésével.

Katasztrófa idején az áramszolgáltatás is megszűnik. Erre számítva jó, ha van 3 napig élelmiszer-tartalékunk. Pl. konzervhús, zöldség, száraz élelem, tészta, amelyet nem kell hűtőben tartani. Megrongálódott konzervdoboz tartalmát ne együk meg és semmi olyant sem, ami két óránál tovább van szobahőmérsékleten.

Ja ha van otthon rádió, mert ilyenkor a telefonok sem működhetnek és a helyzettel kapcsolatos fontos információkat a rádió közölheti. Ne feledkezzünk meg ezért tartalék elemekről.

A hideg és a nedvesség ellen védenek a szigetelő anyagok, ez lehet vastag papír, vagy műanyag.

Orkán vagy áradás idején a víz baktériumokkal van tele. Ha vágás vagy seb van rajtunk, tiszta vízzel és alkohollal kell fertőtleníteni.

Ha valaki a szabadban van és nem lát a víz mélyére, beleléphet bármibe, ami tetanuszt vagy más fertőzést okozhat.

Meg kell győződni arról, hogy a gáz szükség esetén elzárható-e. Ha gázszagot érzünk, vagy sziszegő hangot hallunk, azonnal nyissunk ablakot és hagyjuk el a helyiséget. Ha lehet, el kell zárni a kinti főcsapot.

Az állatok engedjük szabadon, így nagyobb esélyük van a túlélésre. Tudnak úszni és megfelelő helyen ki tudnak kapaszkodni.

Mivel nem tudjuk, hol ér bennünket a katasztrófa, a legszükségesebb dolgokból hagyjunk tartalékot otthon, a munkahelyen és az autóban. A csomagoknak tartalmazniuk kell élelmet, vizet, elsősegély-dobozt, konzervnyitót, maszkot, rádióelemet, nedves kendőt, és ne feledkezzünk el a rendszeresen szedett gyógyszerekről sem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr9116498686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása