Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Bőrünk gyógynövényei

2016. március 14. - Benke Rita

csalan.jpg

A tél vége felé, a tavasz kezdetére szervezetünk elhasználta a nyáron-ősszel összegyűjtött és jó gazda módjára elraktározott tápanyagok javát, ráadásul a fénytelen napoktól megszürkült kedvünk, bőrünk nagyon hálás egy kis kényeztetésért.

A népi gyógyászatban is széles körben alkalmazták a gyógynövényeket és más, a háztartásban fellelhető anyagokat, élelmiszereket az emberi bőr egészségének megőrzése vagy visszaszerzése érdekében, ezekből tallóztam össze most néhányat.

 Csalán, mezei árvácska, apróbojtorján

Külön-külön is alkalmazhatjuk mindhárom növény teáját, de összekeverve komplexebb hatást érhetünk el egyenlő arányú keverékükkel.

Egy teáskanálnyi mennyiséget egy liter vízzel leforrázunk, és naponta két-háromszor megmossuk bőrünket. Pattanásos bőrre egy púpos evőkanálnyit készítsenek

A csalánból főzzenek innivaló teát: egy púpos teáskanálnyi mennyiséget forrázzanak le fél liter vízzel és két alkalomra elosztva fogyasszák el.

Közönséges galaj, tejoltó galaj, kamilla, diólevél, és ismét csalán

 

Ezek a növények nagyon hasznosak a hajas fejbőr betegségeire, hajhullásra és a korpásodásra is. Egyenlő arányban keverjük és egy púpos evőkanálnyi mennyiséget forrázunk, majd fél óra állás után a megmosott hajat leöblítjük vele, és jól bemasszírozzuk a fejbőrbe.

Arcpakolások

 Egy közepes méretű, megtisztított sárgarépát finomra reszelünk, egy teáskanál olívaolajjal, fél mokkás kanál mézzel, 8-10 csepp citrommal összekeverjük és legalább fél órán át érni hagyjuk. Ekkor felkenjük az arcra és a nyakra, 15 percre. (Vigyázat színezi az arcbőrt.)

Ugyanez ízlés szerint ízesítve, kicsit több mézzel és citrommal felséges saláta és vitaminbomba szervezetünk számára.

 

Hölgyeim, amikor a konyhában serénykednek, mindig tegyenek félre a tejfölből egy-két evőkanállal, mert ebből is kiváló pakolás készíthető:

Két evőkanál tejfölt összekeverünk fél mokkáskanál mézzel, 8-10 csepp narancslével, egy tojássárgájával és egy teáskanál olívaolajjal. A keveréket egy félben hagyva leszedett narancshéjban hagyják állni legalább egy órán keresztül (ez alatt kioldódik a narancs fehér héjából is a vitamin). Száraz bőrtípusra egy csipet élesztőt is morzsolhatnak bele. Kb. 20 percre kenjék fel az arcukra, nyakukra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr868470738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása