Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

A zenei érzék fejlesztésének jótékony hatásai kisgyermekeknél

2019. március 22. - Benke Rita

slide_three-996x580.jpg

Régóta ismert, hogy milyen jó hatással van a születendő gyermekre, ha a várandós anya zenét hallgat, vagy énekelget. A zenei érzék fejlesztése az első három évben segíti a gyermek fejlődését a mozgásban és a beszédben egyaránt.

Olaszországban az utóbbi években terjednek a kicsiknek szánt zenehallgatások. Edwin E. Gordon amerikai zeneterapeuta dolgozta ki az elméletet, mely szerint a gyermekeket már egészen kis korban be kell vezetni a zene világába, különben növekedve már nehezebben fejlődik ki bennük a zenei érzék. Itáliában ma már több olyan egyesület működik, amely e zenehallhatások vezetésére képezi ki a szakembereket.

Hogyan folynak a zenehallgatások  bölcsődékben és óvodákban? Kétéves korig a kicsiknek csak hallgatniuk kell a vokális melódiákat. A csoportok legfeljebb 10-12 gyermekből állnak. A foglalkozásokat egy világos színekkel kifestett helyiségnek folynak, amely dísztelen, hogy semmi ne vonja el a figyelmüket. A vezető közben figyeli a kicsik reagálását. Van, aki mozdulatlanul hallgatja, van, aki mozog és olyan gyerek is akad, aki megpróbálja utánozni a hallottakat. Van, aki magától reagál és olyan is, aki csatlakozik a többiekhez.

A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a zenei érzék fejlesztése növeli a gyerek koncentrációs képességét, beszédkészségét, gondolatainak kifejezését.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr7814708397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása