Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Mennyi vasra van szüksége szervezetünknek?

2019. október 26. - Benke Rita

 carenza-ferro-cosa-mangiare-contro-anemia.jpg

A vashiány vérszegénységet okoz, de ezen lehet segíteni megfelelő táplálkozással és étrendkiegészítőkkel.

A vas alapvető alkotó része a hemoglobinnak, amely az oxigént szállítja a tüdőbe, és az egész testbe. A vas tartalmazza a mioglobint is, amely az izmokba viszi el az oxigént, ezenkívül számtalan enzim, hormon jó működéséért felel.

Előfordul azonban az is, hogy túl sok vas van a szervezetünkben, és ez sem jó, mert a sok vas az erekben és a szövetekben segíti a szabadgyökök kialakulását, és ha ezeket nem blokkolják vagy semmisítik meg az antioxidánsok, károkat okoznak a sejtekben és a szövetekben. Az elsősorban érintett szervek a máj, a hasnyálmirigy, az izmok, a szív és az érrendszer, amelyeknek megnövekszik az energia- és anyagcsere-aktivitása. A túl sok vas másik kockázata, hogy bakteriális fertőzések esetében segíti a baktériumok szaporodását – magyarázta a La Stampában Antonello Pietrangelo, a a metabolikus betegségek szakértője.

Az európai norma szerint minden egészséges felnőttnek napi 14 mg vasra van szüksége. Ez a szükséglet azonban változik a kor, a nem, a terhesség, a szoptatás szerint. A nőknek a menstruáció miatt több vasra van szükségük, mint a férfiaknak.

Egy angol tanulmány, amely még megerősítésre szorul, azt mutatta ki, hogy az egészségügyi intézmények által javasoltnál kissé magasabb vasfogyasztás pozitívan hat a koleszterin-szintre. Kerülni kell azonban a túl magas szintet, mert az a fentieken kívül erősíti a véralvadást és ez az infarktus, a trombózis kockázatával jár.

Hogyan kerülhet a szervezetbe felesleges vas? Szájon át különböző vas alapú készítményekkel, hosszan tartó infúziókkal, de lehet erre örökletes hajlam.

Hogy lehet a szintet csökkenteni? Vannak rá gyógyszerek, és a vasszint szabályozására folynak molekuláris kísérletek – tájékoztatott Pietrangelo professzor.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr6515263934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása