Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Teve adhatja a jövő fenntartható tejét

2020. június 14. - Benke Rita

dromedary-camel-female-dromedary-camel-female-her-kid-latin-name-camelus-dromedarius-102270162.jpg

Az arab és afrikai országokban nagyon elterjedt a tevetej fogyasztása. Kellemes ízű, kevésbé zsíros, mint a tehéntej. Sok benne a telítetlen zsírsav, a lanolin és az ásványok, a kálcium, és azok is ihatják, akik nem tolerálják a laktózt – írja a La Repubblica.

Európában még kuriózum, kivéve Nagy-Britanniát, ahol már eléggé elterjedt.

35ország teve- és dromedár-tenyésztői mindenesetre örülnek a figyelemnek, amelyben tejük részesül a FAO részéről. A globális tejhozam évente kb 7 millió tonna, ennek fele megy exportra.

A teve mellett szól három dolog: az egyik ökológiai, mivel megoldás lehet a klímaváltozás problémáira. Generációkat mentett meg a sivatagban 45 fokos melegben. A teheneknek 8-10-szer több vízre van szükségük, mint a tevéknek 1 liter tej termeléséhez. A tevetej fogyasztásának elterjedése javítaná a kistenyésztők helyzetét, akiknek  általában 10-12 órát kell utazniuk egy piacig, ahol a tejet el tudják adni. Javára szól a magas tápérték is, háromszor annyi  C vitamint tartalmaz, mint a tehéntej.

Oroszországban, Kazahsztánban, Indiában orvos ajánlja a lábadozóknak. Afrikában az AIDS-betegek étrendjének része. Az Arab-öböl országaiban a szexuális erőt növelő képességeiben is hisznek. Kenyában évek óta tesztelik pozitív hatásait a cukorbajra és a szívkoszorúér megbetegedéseire.

A tevetej a legjobb alternatív táplálék azoknak a csecsemőknek, akik nem bírják az anyatejet.

Szakértők becslése szerint a fogyasztása a következő évtizedekben 10%-kal fog nőni a világban. 2019-ben a tevetejből készített termékek – joghurt, sajt, aromatizált italok – nemzetközi piaci forgalma 10,2 milliárd dollár volt.

Az utóbbi 50 évben a teve volt a bivaly után a második legjobban terjedő kérődző. Már Ausztráliában is próbálkoznak vele a farmerek, mivel megeszi azokat a tüskés növényeket is, amelyek nem kellenek a szarvasmarháknak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr1915805602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása