Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Nyugaton divatba jön a zabtej?

2020. június 24. - Benke Rita

lait-d-avoine.jpg

Még keveset nyom a latban a növényi tejpiacon, de egyre nagyobb teret hódít meg íze, tápértéke és ára miatt.

Amerikában olyan nagy cégek gyártják, mint a joghurtjairól híres Chobani, a Nesquik, vagy a Dunkin fast-food hálózat, vagy Franciaországban a Danone. Kezdetben csak a kávézókban jelent meg, ma már  a nagy élelmiszeráruházakban is és a szakértők szerint hamarosan megelőzi a mandula vagy a szójatejet – írja a Huffington Post.

Előnyei az íze, amely kellemes, de nem túl markáns, nincs benne cukor, viszont van sok rost, több protein, mint a többi gabonafélében, vas, foszfor, magnézium, B1 vitamin, és a szójától, mandulától eltérően kevés benne az allergiát okozó anyag. Ezenkívül a tehéntej előállításához kb. 15-ször, a mandulatejhez 8-szor annyi víz kell, mint a zabtejhez, tehát a környezeti lenyomata is sokkal pozitívabb. Az sem elhanyagolható, hogy kevés a hulladéka, a gyártók számára pedig az a vonzó, hogy előállítása egyharmaddal olcsóbb, mint a mandulatejé.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr1515911598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása