Még keveset nyom a latban a növényi tejpiacon, de egyre nagyobb teret hódít meg íze, tápértéke és ára miatt.
Amerikában olyan nagy cégek gyártják, mint a joghurtjairól híres Chobani, a Nesquik, vagy a Dunkin fast-food hálózat, vagy Franciaországban a Danone. Kezdetben csak a kávézókban jelent meg, ma már a nagy élelmiszeráruházakban is és a szakértők szerint hamarosan megelőzi a mandula vagy a szójatejet – írja a Huffington Post.
Előnyei az íze, amely kellemes, de nem túl markáns, nincs benne cukor, viszont van sok rost, több protein, mint a többi gabonafélében, vas, foszfor, magnézium, B1 vitamin, és a szójától, mandulától eltérően kevés benne az allergiát okozó anyag. Ezenkívül a tehéntej előállításához kb. 15-ször, a mandulatejhez 8-szor annyi víz kell, mint a zabtejhez, tehát a környezeti lenyomata is sokkal pozitívabb. Az sem elhanyagolható, hogy kevés a hulladéka, a gyártók számára pedig az a vonzó, hogy előállítása egyharmaddal olcsóbb, mint a mandulatejé.