Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Több mint 90 év lehet a 2022-ben születettek várható életkora

2022. november 24. - Benke Rita

be-be-fille-rousse.jpg

93 éves átlagéletkor a lányoknak, 90 a fiúknak. Ezt jósolja a francia állami statisztikai és gazdaságtudomány-intezet (Insee) tanulmánya a legújabb generáció tagjainak.

Ennek az igen biztató előrejelzésnek az a feltételezés az alapja, hogy a halálozási kockázatot a továbbiakban is olyan ütemben csökkennek, ahogyan a 2010-2019-es évtizedben. Ez a tendencia persze korántsem lehet biztos, gondoljunk csak a covid-pandémiára, amely nagyon sok olyan idős emberrel végzett, akik krónikus betegségeikkel még elélhettek volna egy ideig, ha nem kapják meg a vírusfertőzést. Az Insee ezért egy kevésbé kedvező forgatókönyvvel is számol, akkor a 2022-es nemzedék 88/86 éves átlagéletkorra számíthat. Ha viszont feltételezzük, hogy az orvostudomány továbbra is rohamléptekkel halad előre, akkor az idén születettek jócskán megélik a 22.századot, 99/96 éves átlagéletkorral. A tanulmány szerzői mindezek után megállapítják, hogy a legújabb nemzedék átlagosan mintegy 40 évvel hosszabb életre számíthat, mint az 1900-ban születettek. Igaz, ez utóbbiak szerencsésnek mondhatók, ha megúszták mindkét világháborút, a spanyolnáthát és más történelmi-társadalmi traumákat. Tény azonban, hogy az 1900-ban születettek több mint 15%-a nem érte meg első születésnapját, míg 2020-ben ez az arány 0,4% alá süllyedt.

A várható életkor ritmusa különösen a két világháború, majd 1945 után gyorsult fel, hála mindenekelőtt az antibiotikumok megjelenésének. Az 1900-ban született nők közül alig 0,9% érte meg 100. életévét, az 1940-esek közül azonban 6,2%-nak van erre esélye. Ami 2022-ben született kislányoknak pedig a legoptimistább jóslatok szerint akár a fele is velünk lesz 2122-ben.

Ezek után már csak az a kérdés, hogy miként alakul a Földön a születési ráta, hogy nem válunk-e 100 év múlva aggastyánok bolygójává.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr7417981658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása