Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Álmatlanság ellen természetesen

2016. április 24. - Benke Rita

Még mielőtt valami kémiai szerhez folyamodnánk alvásproblémáink megoldása érdekében, próbáljuk megvizsgálni és kiszűrni a lehetséges okát.

  1. Gondolkodjunk el azon, hogy mikor, milyen körülmények között, milyen élethelyzetben vagy változás során jelentkezett először és így próbáljuk kikövetkeztetni, hogy milyen negatív történés hathatott vagy hathat ily módon.
  2. Győződjünk meg róla, hogy ágyunk nem áll-e sugárzás közelében, vagy vízér felett. Ebben az esetben elég lehet, ha ágyunkat máshová helyezzük. Ha erre nincs mód, legalább néha feküdjünk lábtól, vagy cseréljünk hálópartnerünkkel.
  3. Próbáljunk meg lazítani napközben is, de este különösen, ám ezt is csak könnyedén, erőltetés nélkül tegyük. Segíthet az elalvásban, ha visszafelé számolunk, mondjuk ötventől.
    Az agykontroll és a meditácó nagyon jó segítség lehet.
  4. Gondolkodás és szemléletmód: Thorwald Dethlefsen és Rüdiger Dahlke olyan orvosok, akik új látásmóddal közelítik meg mind a betegségeket, mind pedig a betegeket. Szerintük az álmatlanságban szenvedőknek el kellene érniük, hogy könnyedebbé váljanak, hogy ne akarjanak erőnek erejével görcsösen elaludni, hiszen éppen ez az erős akarat az, ami megakadályozza őket az elalváshoz szükséges ellazulásban. A rosszalvó próbálja meg gondolatban is befejezni a napot, és ne rágódjon (→fogcsikorgatás, fog és fogíny problémák) még az ágyban is az elmúlt nap eseményein. Végig kellene gondolnia, hogy miért fél a „kontrollálhatatlan” alvási folyamattól, meg kellene békélnie az éjszakával és egyben saját „sötét” oldalával. Az alvási zavarokkal küszködőnek a következő kérdéseket kellene magának feltenni és megválaszolni:
    Mennyire függök a hatalomtól, a kontrolltól, intellektustól és a megfigyeléstől?
    El tudom-e engedni magam? Mennyire fejlett bennem az odaadás, ősbizalom képessége?
    Foglalkozom-e lelkem éjoldalával is?
    Mennyire félek a haláltól – kellően szembesültem-e vele?
  5. Vizsgáljuk meg étrendünket: hagyjuk el a sertés- és marhahúst, csökkentsük az egyéb húsok fogyasztását is. Feketetea és kávé helyett igyunk gyógyteákat.
    Az alkohol is izgatóan hat, ezért óvatosan kell vele bánni. Az arany középút lehet a mérték.    
    Csökkentsük vagy hagyjuk el a cigarettát.
  6. Aromaterápia: mind a munkahelyen, mind otthon a lakás különböző helyiségeiben párologtassunk illóolajokat: (ha úton vagyunk, akkor cseppentsünk papír zsebkendőbe, és azt szagolgassuk). Ajánlom a narancs-, orbáncfű-, citromfű-, levendulaolajat.
  7. Fürdő: hetente egy-két alkalommal, de mindig este vegyünk langyos fürdőt és dúsítsuk a gyógynövények illatos erejével. Például a hársfavirág segít nyugtalan alvás esetében: 50 g száraz (vagy két marék friss) hársvirágot forrázzunk le egy liter vízzel, hagyjuk állni 20 percig és öntsük a fürdővízhez. Legalább 20 percig lazítsunk ebben az illatos párában. Fokozhatjuk a hatást 4-5 csepp levendula, citromfű, orbáncfű olajával. Az olajat mindig tusfürdőhöz vagy habfürdőhöz keverjük hozzá, hogy kellően elegyedjen a vízzel.
  8. Gyógyteák:
    Orbáncfűből egy evőkanálnyi mennyiséget forrázzunk le 5 dl vízzel, pár percnyi állás után, naponta több alkalommal is fogyaszthatjuk. Nagyon hasznos növény szívidegesség ellen, szívtájéki szorítás, szorongás ellen, amikor a szív tulajdonképpen nem beteg, de a stressztől, feszültségtől mégis szenvedünk. Nagyon jó hatású depresszió ellen is.
    Palástfű: 1 evőkanálnyi mennyiséget forrázzunk le 2,5 dl vízzel, kis állás után igyuk. 
    Citromfű (zöld nyugtató): kellemes ízű, segíti az elalvást. Minden ideges panasz esetén alkalmazzuk. 
    Macskagyökér: nagyon jó szívtájéki szorításra, szívgörcsre, szorongásra.
    Annak ellenére, hogy nyugtató hatású, fokozza a szellemi és fizikai teljesítményt. És nem utolsó sorban megszünteti az ideges álmatlanságot. Ha már tartóssá vált az álmatlan állapot, komlóval és citromfűvel együtt, egyenlő arányban keverjük és egy evőkanálnyi mennyiséget 2,5 dl vízzel leforrázva naponta kétszer igyuk. Már 2-3 nap után folyamatosan javuló eredményeket tapasztalhatunk az alvásidő tartamát és minőségét illetően.
    Komló: Elősegíti az elalvást, csökkenti a testi nyugtalanságot.
  9. Akupresszúra:
    Vab-4 pont: a hüvelyk- és mutatóujjunk kézfeji csontjai közötti „V” betű csücskében van ez a pont. Kezeljük legalább 2 percig, enyhe körkörös, nyomó mozdulatokkal.

     Sz-6 pont: a csuklóráncnál található, ahol a sing- és az orsócsont összetalálkozik. Ezt a pontot, kb. 2 cm hosszan a könyök irányába, hosszúkás, masszírozó mozdulatokkal kezeljük, legalább 2 percig.
Ezek a pontok nyugtatják az elmét és elűzik a szorongást. Naponta többször is  alkalmazható, de várandósság esetén ne alkalmazzuk.   

V-1 pont: a talpon az ujjak alatti talppárnák által alkotott kis mélyedésben található, középen.        

M-3 pont: lábfejen a nagy- és a második ujj lábfejcsontjai által alkotott „V” betű csücskében van ez a pont.         

Az utóbbi pontokat kis körkörös, nyomó mozdulatokkal kezeljük. Mindegyiknél használhatunk pár higított cseppet az aromaterápiánál felsorolt olajokból (akár baba-, olíva vagy étolaj is megfelel bázisolajként).

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr148657086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása