Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Gondolatok a féltékenységről

2018. május 02. - Benke Rita

gelosia-1024x434.jpg

A féltékenység nemcsak a szerelmi kapcsolatokban nyilvánulhat meg, hanem anya és lánya, testvérek, kollégák viszonylatában is. A La Repubblicában jelent meg ebben a témában Roberta Rossi pszichológus, a római szexológiai klinika munkatársának néhány gondolata.

Egy kis féltékenység még jól is eshet a partnernek, aki ennek tárgya, de van, hogy ez patológiássá válik és mindkét félnek árt. A féltékenység annak a jele, hogy félünk elveszíteni valakit, akihez ragaszkodunk. Ez fiziológia, de patológia lesz, ha rögeszmévé válik az érintett személy ellenérzése és kizárólagos birtoklása, ami gyilkosságig fajulhat.

Miért van az, hogy egyesek féltékenyebbek, mint mások? Az egyéni bizonytalanság kérdése. Vannak, akik ezt a bizonytalanságot teljhatalmú őrületté változtatják. Másoknál viszont csak karakterről van szó. Ez sokszor vezet váláshoz, időnként pedig emberöléshez.

A közösségi hálók is szerepet játszanak a féltékenység erősödésében. A Deloitte felmérése szerint az olaszok 83%-a éjszaka is felkel megnézni az e-mailjeit és Olaszország az az európai ország, ahol a párok a leggyakrabban  veszekednek az okostelefon miatt.

A féltékenység nemtől független, de másképpen nyilvánul meg a férfiaknál is a nőknél. A férfi túlzott féltékenysége fizikai erőszakká fajulhat, míg a nők inkább lelki erőszakot alkalmaznak. A nő általában féltékenyebb az érzelmi árulásra, a férfi a fizikaira. A közösségi honlapok itt hoznak némi változást. Egyrészt a nők a virtuális megcsalást is teljes értékűnek tekintik, mert mindenképpen érdeklődést fejez ki egy másik iránt, másrészt a nőknek tetszik a virtuális megcsalás, szívesen élnek vele, mert nem érzik annyira bűnösnek magukat, mintha fizikai megcsalást  követnének el.

A féltékenység persze nemcsak a felnőttek privilégiuma. A Skuola.net 7 ezer középiskolást  kérdezett meg és kiderült, hogy a fiúk 20%-a emelt már kezet a partnerére. A lányok egyharmada  pedig bevallotta, hogy szidalmazta a fiúját, 28% pedig meg is ütötte veszekedés közben.

A féltékenység retroaktív is, lehet, hogyha ex-párjával szemben érzi valaki. A súlyosabb eseteket Rebecca-szindrómának nevezik. (Dapnhé de Maurier híres regénye nyomán, amelyből Hitchcock készítette el híres lélektani krimijét, A Manderley-ház asszonyát).

A munkahelyi féltékenységben a verseny játszik szerepet, amelyben az illető úgy érzi, hogy alulmaradt.

A barátok közötti és a családon belüli féltékenységben a fő ok a félelem, hogy elveszítünk egy számunkra fontos embert.

Hogyan lehet elkerülni a patológiás féltékenységet? Szilárdan ragaszkodni kell a valósághoz, félre kell tenni a negatív képzelgéseket, racionálisan kell elemezni, hogy mi váltja ki a féltékenység érzetét. Akinek ez nem sikerül, annak tanácsos pszichológushoz fordulnia. Egyes esetekben hasznos az érzéseket megosztani a partnerrel, az odafigyelés, a szeretet sokat segíthet.

Akinek kutyája van, az tapasztalhatja, hogy az is lehet féltékeny, ha észreveszi, hogy gazdája más ebet vagy személyt is kitüntet figyelmével. Amerikai kutatók egy vizsgálatuk során arra az eredményre jutottak, hogy a kutyák egyharmada betuszkolta magát gazdája és az általa megsimogatott másik kutya közé, egynegyede pedig egyenesen agresszívvé vált.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr8013884246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása