Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

A vegán kozmetikumoké a jövő?

2018. május 13. - Benke Rita

cosmetica-vegana-klwg-u50138121819ay-644x483_mujerhoy.jpg

2020-ben valószínűleg betiltják az állatokon végzett kísérleteket. De már most teret nyernek a növényi alapú szépítő szerek – írja a Le Figaro.

Gilliam Anderson színésznő meztelenül állt modellt egy állatbarát társaság kampányához. Az Animalisták Pártja 147 jelöltet állított a 2017-es francia parlamenti választásokra. Nicolas Hulot, az ökológiai átmenet minisztere hetenként egy alkalommal vegetárius ebédet akar rendszeresíteni a munkahelyi étkezdékben. Amióta 2011-ben megjelent Jonathan Safran Foer Meg kell-e enni az állatok című esszéje, már nem nevetnek az állatvédőkön. És a növényi kozmetikumok piaci részesedésén sem.

Nagy előretörést ért el például a Leaping Bunny, amely garantálja, hogy nem használnak a gyártásban állati erdetű anyagokat és kísérleteikben sem alkalmazza ezeket. Hat országban végeztek felmérést a Cruelty Free International védjegyről, ugyancsak pozitív eredménnyel.

A piac már kezd alkalmazkodni. Az Európai Unió öt évvel ezelőtt elfogadott egy törvényt, amely tiltja az állatkísérleteket kozmetikai célokra, de a tagországok 80%-a  nem hozott ezzel kapcsolatos rendelkezést. Nagy probléma Kína, amely minden importált kozmetikumhoz állatokon végzett kísérleteket igényel. A nagy cégek nem tudnak és nem akarnak lemondani erről az óriási piacról, amely 2021 után meghaladhatja a 40 milliárd dollárt, annak ellenére, hogy az aktivisták ezt a szemükre hányják. De azért a dolgok Kínában is változnak. A L’Oréal leányvállalata, az Episun, amely az alternatív tesztekre specializálta magát, megtelepedett Kínában, pedig a kormánynak tudomása van az ő kísérleteikről.

Kozmetikai forradalom küszöbén állunk – állapítja meg a lap. A Cruelty Free International és a Body Shop nemzetközi felhívást kezdeményezett és már 4,1 millió aláírást gyűjtöttek össze. 2020-ban az ENSZ-hez fordulnak egy határozat-tervezettel elfogadásáért. Addig is különböző akciókkal mozgósítanak. A Body Shop például az idén januárban kutyákat sorakoztatott fel a New York-i ENSZ-palota előtt.

A vegán kozmetikum egy másik feltörekvő irányzat. Ez elvet mindenfajta állati eredetű alapanyagot. Több márka ajánl ilyen termékeket, Nehéz megítélni azonban, hogy hol tartanak, mivel a márkáknak nem kötelező jelölni, hogy miből állnak termékeik. Egyes összetevők, mint például a glicerin, lehet állati és nem állati eredetűek. Nagyon keresett kollagén tartalma miatt bizonyos halak bőre is, és a rúzshoz is felhasználják a bíbortetű festékanyagát.

Az alternatív kozmetikumok a biotechnológiáknak köszönhetik létüket, az állati eredetű alkotóelemek felhasználóit az menti, hogy egyetlen állatot sem ölnek meg a vágóhidakon kozmetikai célokra. Az iparág azt használja fel, ami nem kell az élelmiszeriparnak, például a sertészsírt, amelynek bőséges a kínálata és olcsó.

Tesz-e azonban különbséget az emberi bőr az állati és a növényi kozmetikumok között? Nem egészen igaz, hogy az állati közelebb áll hozzá. A patkányok bőre például nagyon különbözik az emberi bőrtől, mind szerkezetében, mind szigetelő képességében – mondják a szakemberek, akik azt tanácsolják, hogy a fogyasztók bízzanak inkább a hagyományos anyagokban. A piacot végsősoron úgyis ők döntik el – írja végezetül a Le Figaro.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr6313894558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása