Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

A spenót, az értékes zöld szövetséges

2020. május 16. - Benke Rita

sogliola-alla-fiorentina-640x480.jpg

„Az édes spenót tüskés magból kel ki” – írta 18. század végén a Pitagorikus, avagy füves eledelek című receptkönyvében Vincenzo Corrada, amelyben a népszerű zöldség 14 féle elkészítési módja olvasható.

Egy évszázaddal korábban Vincenzo Tanara mezőgazdász szerint először egy Demokridosz nevű görög türannosz evett spenótot, és azt is tudta, hogy a mártása gyógyítja a skorpiócsipést.

A Massachusetts Institute of Technology mérnökei most szélesíteni akarják a spenót felhasználhatóságát. Leveleibe karbon nanocsöveket raknak, amelyek olyan szenzorokká változtatják azokat, hogy jelezni tudják a földbe rejtett robbanószerkezeteket. Magukba szívják a robbanó anyagok nitroaromatikus összetevőit és fluorszekáló jelet adni ki. Ezt leolvassa egy minikomputerhez csatlakoztatott infravörös kamera, és riasztó e-mailt továbbít. A növény 10 percen belül megérzi a földbe került idegen anyagot.

Az aknajelzés mellett a spenótnak azért továbbra is megmarad az embert tápláló szerepe, mivel kitűnő karotenoid, C-vitamin, klorofill, lutein és folsav-forrás. Hasznos a szemre, a koronaerekre, a szklerózisra és csak 70 kalória van 100 grammjában. A benne lévő vassal, amit oly sokat emlegetnek azonban van egy kis probléma, a szintén benne lévő oxálsav akadályozza a felszívódását. Néhány csepp citrom hozzáadásával azonban segíteni lehet a problémán.

Mivel a növény nagyon érzékeny arra, hogy mit szívnak fel a gyökerei, fontos tudni, hol termelték. Olaszországban erre is kiváló a talaj Toszkánában, itt már az etruszkok is termesztették. Az itt termett spenót levelei intenzív zöldek, háromszögletűek és főzés után szivacsos masszát adnak, ami alkalmas tojás vagy túró hozzáadásával tortelli, canelloni, lasagne, vagy krokettek töltésére.

Olasz receptek szerint a spenót vaj, só, bors, egy kis húsleveslé vagy tejszín hozzáadásával, némi húsmártással keverhető. Egy másik változathoz apróra vágott, gyengén megpirított hagyma társul. Ízesíthető parmezán sajttal, de akár paradicsompürével is. A fokhagymás, vajon párolt spenót pedig az egyik legkedveltebb köret roston sült halakhoz, különösen a naphalat szeretik Itáliában spenótágyra fektetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr7715699916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása