Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Marie Kondo szakmai életünkben akar rendet tenni

2020. május 21. - Benke Rita

5c395c4312223_image.jpg

A híres japán életmód-guru, Marie Kondo új könyvében, a Joy at Work: Organizing Your Professional Life-ban a szakmai élet minden vonatkozására – a digitális tér kialakítására, az idő beosztására, a személyes kapcsolatok kialakítására - ad elméletének megfelelő tanácsokat, vagyis arra tanít, hogyan kell felhasználni a rendet arra, hogy munkánkat jobban, eredményesen végezhessük.

A könyvet Kondo Scott Sonensheinnel, a texasi Rice egyetem pszichológia-professzorával közösen írta. Sonenshein  korábban a Stretch című munkájával vált híressé, amelyben cégek, üzletemberek sikerhez vezető útját vázolta fel. A könyv best-seller lett a Wall Street Journal könyvlistáján.

Mint Kondo előző könyvében, itt is a rendcsinálás a jelszó. Ezt a szerzők szerint az íróasztallal kell kezdeni. Legjobb kora reggel, vagy késő délután, amikor kevesebb kolléga van bent a munkahelyen.

A tárgyak közül csak azt érdemes megtartani, ami segít a munkában, vagy amihez érzelmek kötnek.

Aki otthon dolgozik, arra is ezek a szabályok érvényesek, még ha nincs is íróasztala.  A munkaeszközöket olyan esetben az illető tartsa egy dobozban szabad felületen, amikor dolgozni kezd. „Ne felejtsenek el odatenni egy tárgyat, amely örömet okoz” – tanácsolja Kondo, aki úgy kezdi napi munkáját, hogy megszólaltat egy diapazont, és illatot olajat hint szét.

„Hogy jelezzem a testemnek, elkezdek dolgozni, lépést kell váltani” – magyarázza.

Az íróasztal rendbe tételét a számítógép tartalmának átvizsgálása követi. Érdemes a levelező postával kezdeni, amely tele van nem olvasott és nem felhasznált üzenetekkel. A szabály itt is az, hogy ha nem segítik a munkánkat, nem adnak új ismereteket, ihletet, motivációt, nincs értelme megőrizni őket. Miután megtisztítottuk, érdemes a továbbiakban naponta megnézni és szelektálni.

Nem tudni, hogy igaz-e vagy csak a reklám része, hogy Marie Kondo e-mail fiókja csupán 50 üzenetet tartalmaz. Ha ez az első számú kapcsolattartás a kollégákkal, barátokkal, meg lehet velük állapodni arról is, hogy milyen napszakaszban küldik üzeneteiket.

A tárgyak után a kötelezettségeket is át kell szervezni. Itt is meg kell szabadulni attól, ami nem szükséges és nem is örömforrás. Ez vonatkozik az értekezletekre, a videóhívásokra is. Prioritást azok élvezzenek, amelyek segítik a munkát. „Egy hatékony hálózat nem feltétlenül nagy kiterjedésű. Az az ideális, ha olyan emberekből áll, akikkel szívesen vagyunk együtt és akik szívügyüknek tekintik sikerünket” – hangsúlyozza Kondo.

Hasonlóan ahhoz, amit a tárgyakkal teszünk, a kötelezettségüket is hatásuk szerint kell osztályozni. Fontos eldönteni, hogy mire használjuk fel az időnket. A célok előtérbe helyezésével irányíthatjuk a jövőnket – vallja az életmód-guru.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr515710372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása