Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Monodiéta pro és kontra

2017. március 08. - Benke Rita

monodieta.jpg

Télen hajlamosak vagyunk nehezebb ételekkel terheli szervezetünket. A tavaszi „nagytakarítás” egyik divatos módja a monodiéta, amely azt jelenti, hogy egész nap csak egyféle étket fogyasztunk annak érdekében, hogy szervezetünket megtisztítsuk.

Hasznos-e vagy káros? A Le Figaro helyet adott a különböző véleményeknek.

Az 1-2 napig tartó monodiéta alatt a szervezetnek nem kell asszimilálnia különböző enzimeket, ez pihenteti a gyomrot, az egész emésztő rendszert. A leggyakrabban az almát választják erre a célra, amely gazdag antioxidánsokban és rostban. A szőlő az 1930-as években volt sztár, amikor megjelent az ausztrál Johanna Branat könyve, amelyben azt állította, hogy ez a gyümölcs gyógyította ki a gyomorrákjából. Így volt-e, vagy nem, tény, hogy Branat 87 éves koráig élt – érvelnek a természetgyógyászok.

Sok nyugati orvos azonban kételkedik ennek a módszernek a hatékonyságában, és ők is érvelnek. Szerintük az emésztő rendszernek nincs szükségük a pihenésre. A hasnyálmirigyünk, amely az emésztés legfontosabb szerve, csak 10%-ban van kihasználva. Az emésztőszerveknek valóban nincs szükségük állandó táplálásra, de pihentetni őket túlzás. A megfelelő táplálkozáshoz legalább 15 féle élelemre van szükség naponta. A monodiéta ellentmond minden tudományos tapasztalatnak és a „csodamegoldásokban” való hitet erősítik – mondják.

Vannak megengedőbb vélemények is, amelyek elismerik a monodiéta némely pozitív hatását, például, hogy csökkentheti a bélgyulladást, amelyet befolyásol az étkezés. A gyümölcsdiéta során testünk csak ásványi sókat és polifenolokat kap, amelyek fontosak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához. A monodiéta jó közérzetet teremt, hála a nagymennyiségű fruktóznak, amely növeli a szerotomin-termelést és ezzel csökkenti a stresszt. Ugyanakkor megfosztja a szervezetet a proteinektől, amelyekre feltétlenül szüksége van.

A szerotonin melatonint is termel, ami viszont az alvást segíti.

Amiben viszont orvosok és természetgyógyászok egyaránt egyetértenek, aza az, hogy mivel a monodiéta megfosztja a szervezetet a proteinektől, nem tanácsos 3 napnál tovább folytatni, mert ezután már gyengíti a testet, az izom tartalékaiból merít. Ebben a kúrában semmiképpen ne vegyenek részt azok, akik anorexiában, vagy bulímiában szenvednek, vagy tartós gyógyszeres kezelésben részesülnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr5512319687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása