Az Ohio állami egyetem kutatói szerint a gyulladás-ellenes élelmiszerekben gazdag étrend csökkenti a csontritkulást, amely a menopauza miatt következik be a nőknél.
160 ezer nő vett részt a Women’s Health Initiative felmérésében.
Kiderült, hogy azok a nők, akik gyulladás-ellenes élelmiszerekben gazdag étrendet tartottak, jobban megőrizték csontjaik sűrűségét, aminek következtében 50%-kal csökkent náluk a csonttörés kockázata.
A gyulladást a zsírok és cukrokban gazdag ételek, a vörös hús, a cukrozott üdítők okozzák. Ezzel szemben a gyulladás-csökkentők a hal, különösen a sok Omega-3-at tartalmazó lazac, a makréla, a zöldségek, elsősorban a spenót, a brokkoli, a saláta, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a gyümölcsök, főleg a banán, a dió, az erdei gyümölcsök. Továbbá ilyen hatású a fűszerek közül a kurkuma, a gyömbér és a sáfrány.