Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

A kialvatlanság a barátok elvesztéséhez vezethet

2017. május 30. - Benke Rita

insomnia.jpg

Az álmatlanság számos fiziológiai kellemetlensége mellett még azzal is járhat, hogy az ember elveszítheti barátait. Erre a meghökkentő következtetésre svéd kutatók jutottak egy nem kevésbé rendhagyó teszttel.

Huszonöt diákot kértek fel arra, hogy fotózzák le magukat két alvással és két álmatlansággal töltött éjszaka után. Ezeket a fotókat aztán megmutatták 122 stockholmi járókelőnek azzal a kéréssel, hogy az ábrázoltak közül kikkel lépnének szívesen baráti kapcsolatra. A megkérdezettek 21%-os többséggel a friss, kipihent diákokat választották.

A neves stockholmi Karolinska intézet munkatársai több lehetséges magyarázatot adnak erre:

-Lehet egy ősi ösztön, a betegnek látszó embertől való ódzkodás, a fertőzés elkerülésére.

-Lehet, hogy abból a megfontolásból ered, hogy egy fáradt ember nem lesz túl jó társaság és nyilván nem is érdeklődik partnerének problémái iránt.

-Visszatartó erő lehet az is, hogy aki ébren vészelte át az éjszakát, annak a kedélye sem jó, előfordulhat akár az is, hogy az illetőt türelmetlenség, sőt dühroham keríti hatalmába.

A kaliforniai Berkeley egyetem kutatói szintén foglalkoztak ezzel a témával és ők azt fedezték fel, hogy aki nem alszik, annak az agyában a felszabadult dopamin a normálisnál nagyobb mennyiségben kerül a jutalmazási receptorokba és az illető „ellenállhatatlan” vágyat érez a hiperkalóriás ételek, a szex vagy a hazárdjátékok iránt. Az amerikai tudósok viszont azt megállapították, hogy a kialvatlanság túlaktivizálja az amygdalát, az agy félelemközpontját, amelynek következtében nem tudjuk reálisan értékelni a körülöttünk lévő embereket, sokkal ellenségesebbnek tűnnek, mint amilyenek a valóságban. Feltehetően ez az érzés is tükröződhetett a kialvatlan svéd diákok arcán, akiket az ismeretlenek „első látásra” elutasítottak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr5412542733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása