Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

A titkok rontják az életünket

2017. június 21. - Benke Rita

courier-service-secrets-rus-750x404.jpg

A tv-sorozatok és a szentimentális regények szerint ugyan a titkok érdekesebbé teszik az életünket, de valójában lelki terhet jelentenek  - állítja egy tanulmány, amelyet a New York-i Columbia egyetem pszichológusai készítettek.

A felmérésben 900 ember vett részt és ezekből 97%-nak volt titka.

A legvallhatatlanabb titoknak minősült a partner megcsalásának vágya és ez a kísérleti alanyok 50%-át érintette. Ebből 66% abszolút megtartja magának a titkát és csak 33% árulja el bizalmasának. A második titok a szexuális szokásokkal van kapcsolatban. A harmadik pedig valamilyen hazugsággal.

„Idáig a kutatások arra koncentrálódtak, hogy milyen nehéz a titkokat megtartani, vagyis úgy kezeltük a titkot, mint valami kognitív szempontból stresszelő dolgot, de ez csak arra az esetre vonatkozott, amikor olyanok társaságában vagyunk, akik előtt nem szabad a titkot felfedni. Például, ha hűtlen vagyok, a valóságos partnerem jelenlétében óhatatlanul másra gondolok, és vigyáznom kell, hogy ne szóljam el magamat” – magyarázta Michael Slepian, a tanulmány egyik készítője.  A mostani kutatás ezen túlmenően azt vizsgálta, hogy milyen nehéz a titokkal együtt élni. A titokra ugyanis a legváratlanabb helyzetekben emlékezünk, mivel az agy megoldatlan dolognak tekinti és a befejezetlen dolgoknak ösztönösen nagyobb jelentőséget tulajdonítunk és elsőbbséget adunk, nem akarjuk félbehagyni.

A titkolózás súlyos csapást mér az önérzetünkre is. Ezenkívül emeli a szervezetben a kortizon-szintet, a stressz hormonját és akadályozza az alvást. Segíthet, ha elmondjuk valakinek, feltéve, ha jól választjuk meg az illető személyt. Az is könnyíthet, ha leírjuk a naplónkban, vagy ha olyan honlapokra bízzuk titkunkat, ahol ezt névtelenül tehetjük meg – tanácsolják a kutatók.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr2812607697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása