Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

A „pozitív táplálkozás” gyulladásgátló és súlyszabályozó?

2017. június 29. - Benke Rita

zoldseg.jpg

A milánói táplálkozástudományi kongresszuson biokémikusok ismertették a diétának egy új koncepcióját, amelynek célja a szervezetben zajló gyulladások csökkentése, illetve megszüntetése. Erről a torinói La Stampa számolt be.  

Az új elmélet az amerikai Barry Sears professzortól származik, aki olasz kollégáival, Benvenuto Cestaróval és Giovanni Scapagninivel együtt Pozitív táplálkozás: a hosszú élet pillérei című könyvben foglalta össze ennek lényegét.

„A diéta nemcsak önmegtartóztatás, hanem olyan élelmiszerek fogyasztása, amelyek segítenek a hosszabb és egészségesebb élet megtartásában. Az Egyesült Államokban már éve óta úgy beszélnek a hosszú életről, mint betegségmentességről. A könyvben leírt táplálkozási modell célja az egészséges élet meghosszabbítása, a „csendes gyulladásokra” hatva.” – hangsúlyozta a tanácskozáson Sears professzor.

Míg az öregedés megfordíthatatlan folyamat, amelyet genetikai állományunk befolyásol és növelheti az egyénekben a betegségekkel szembeni ellenállást, egy betegség kialakulásának kockázata főleg az étkezéstől és általában az életstílustól függ. Az úgynevezett „csendes gyulladás” sok krónikus betegség alapja, elsősorban a cukorbetegségé, a szív- és érrendszeri és a neuro-degenerativ, valamint a daganatos betegségeké. Ennek a gyulladásnak a csökkentése a pozitív táplálkozás célja. Hozzászoktunk ahhoz, hogy a diétát a lemondással párosítjuk, bizonyos élelmiszerek korlátozott fogyasztásával, de az élelmiszerek jótékony hatással is lehetnek az egészségre, gyógyszerként is funkionálhatnak. Ebben az értelemben a pozitív táplálkozás nem egy újabb divatba jött diéta, hanem egy táplálkozási filozófia, amelyet kiskortól kezdve követni kellene – állítják a könyv szerzői.

A könyv központi témaként foglalkozik a gyulladással, mint ahogy az utóbbi években a tudományos közösség figyelme is ráirányult: „Mert, ha egyfelől lehetővé teszi, hogy védekezzünk a mikrobák inváziója ellen és segít a fizikai sérülések gyógyulásában, ha nem szorítjuk vissza megfelelő módon, alacsony intenzitású gyulladás lesz belőle, amely megtámadhatja szerveinket, és sietteti krónikus betegségeink kialakulását” – magyarázza Sears, aki egy alapvető koncepcióból indul ki, amellyel sok szakember egyetért.: a csendes gyulladás áll a túlsúly és a betegségek többsége mögött. A pozitív táplálkozás egyik kulcsa visszaszorítani a gyulladást bizonyos korlátok közé.

Hogyan lehet az asztalnál küzdeni a gyulladás ellen? Ha csökkentjük a kalóriát, de csak olyan mértékben, hogy nem érzünk sem éhséget, sem fáradtságot. Csökketeni kell azoknak az élelmiszereknek a fogyasztását, amelyek gazdagok hidrogénezett és telített zsírsavakban.  Ilyenek a kemencében sültek, a fast foodok, a margarin, a vörös húsok, a tej, a vaj, a sajtok. Helyettük előnyben kell részesíteni azokat, amelyek mono- és telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. Ilyenek az olyan tengeri halak, mint a lazac, a makréla, vagy a hering, a dió, a szója, a sötétzöld zöldségek (brokkoli, káposzta, spenót, csalán, cukkini) és a különböző növényi olajok, mindenekelőtt az olivaolaj.  

„Meg kell tanulnunk minden étkezést úgy tekinteni, mint egy hormonális programot, amely közvetlenül segíti szerveink működését és hatni tud a DNS-ünkre. A funkcionális táplálkozás segít abban, hogy megértsük, miként funkcionál az élelm, amely lehet a prevenció, a terápia, a gyógyulás eszköte. Az élelem aktiválhatja a hosszú élet génjét” – mondta Sara Farnetti, az anyagcsere-betegségek szakértője.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr9512624299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása