Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Nidra jóga az egészséges alvásért

2017. július 05. - Benke Rita

yoga-du-sommeil.jpg

Nidra szanszkritül alvást jelent, de nem a mi fogalmaink szerinti alvást, hanem a tudatnak az elalvás és felébredés közötti állapotát – magyarázta a Le Figarónak Mathieu Waddell oktató, aki szerint egy órás Nidra jóga felér 4 órai alvással, este pedig minden nehézség nélküli elalvást biztosít.

„Gyakorlat közben a tudatunkat igyekszünk a legközelebb vinni a tudatalattihoz, hogy megszabaduljunk a test és az agy minden feszültségétől” – avatja be az olvasót a Mester a Nidra rejtelmeibe.

A szeánszok mindig  valamilyen klasszikus jóvával kezdődnek, ezután következik a fekvő helyzet, amelynek első szabálya, hogy kb. fél óráig mozdulatlannak kell maradni, a másik, hogy nem szabad elaludni. A szeánsz, mint a meditálásnál, a légzés szabályozásával kezdődik, majd a figyelmet a külső környezetre kell fordítani, néhány percig a közeli és a távoli hangokra. Utána a test minden részére, az izmok teljes ellazítása céljából. Majd meg kell próbálni átélni egymással ellentétes érzéseket. Pl. a test nehézségét és könnyűségét, a hideget és a meleget.

A Nidra jóga a fizikai relaxálás mellett a szellemi lazulásra is gondot fordít, olyan képek felidézésével, mint egy gyermek nevetése, egy szép virágos kert.

A végén a résztvevő egy személyes fogadalmat ismételget, jelen időben. Ez a sankalpa, amely több, mint óhaj, mert ebben az állapotban tudatunk nincsen teljes ítélőképességének állapotában.

Waddell azt tanácsolja, hogy este, alvás előtt nidrázzon mindenki, mert az is tele van feszültséggel, aki ezt el sem tudja képzelni magáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr7112639825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása