Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Nem csak a mennyiség, az időpont is számít

2017. július 29. - Benke Rita

cronodieta_1.jpg

Nemcsak az a fontos, hogy mennyit eszik a fogyókúrázó, hanem az is, hogy mikor étkezik.

A Cell Metabolism című amerikai szaklap tett közzé ilyen irányú, egereken végzett kísérletekről szóló tudósítást. Az egyik csoportnak az időt széthúzva adtak enni, a másiknak szigorúan a nappali 12 órába szorítva. Csak az utóbbiak vesztettek a súlyukból anélkül, hogy a napi összkalóriát csökkenteni kellett volna.

Az emberekre vonatkoztatva ez azt jelenti, hogy a diéta csak akkor hatékony, ha a kalóriákat nappal kapja meg a szervezet, teljes aktivitása idején – magyarázta Joseph Takahashi, a kutatás koordinátora, az oklahomai Southwestern Medical Center munkatársa. Kollégáival meglepetéssel állapították meg, a második csoporthoz tartozó egerek mozgékonyabbak lettek és vérképük majdnem tökéletes volt.

A kísérlet része annak a már évek óta folytatott kronotáplálkozásnak nevezett kutatási irányzatnak, amely abból indul ki, hogy a circadián ritmusok nemcsak az ébrenlét-alvás ciklusait szabályozzák, hanem olyan értékeket is, mint a vérnyomás, valamint hatnak az anyagcserére, vagyis a kalóriák elraktározására, illetve feldolgozására, ahogyan az inzulin segítségével égetjük a cukrokat, a máj működésére, a zsírsejtekre, alkalmassá téve azokat az elégésre.

Mindezek a paraméterek ingadoznak a nap folyamán Úgy enni, hogy ez szinkronban legyen a circadián ritmusokkal, azt jelenti, hogy kevesebb problémával tudjuk metabolizálni a táplálékot.

A régiek ezt már megértették: "Reggel egyél úgy mint egy király, délben mint egy polgár, este mint egy koldus"- jól ismert a mondás, amelyet a legendás 12. századi zsidó rabbinak, Maimonidésznek tulajdonítanak, aki orvoslással is foglalkozott.  A kutatók mostanában kezdik ezt a bölcsességet komolyan venni. Például 2013-ban jelent meg egy tanulmány az International Journal of Obesity-ben, amely kimutatta: két diétázó ember közül az adja fel súlyfeleslegét nehezebben, aki délután három óra után ebédel. De vannak olyanok, akik szerint az éjszakai kivilágítás 20. századi elterjedése is oka annak, hogy korunkban annyi a kóros elhízás és anyagcsere-betegség, mert megzavarja a szervezet napi ritmusát, lecsendesedését. Érdemes lenne a hasonló összefüggéseket keresni e problémák és az éjszakai nagyvárosi zajszennyezés között is…

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr9112694703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása