Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Egészséges étkezést a serdülőknek!

2017. szeptember 05. - Benke Rita

cibo-spazzatura-dipendenza.jpg

A bárok, gyors étkezdék, az éttermek többsége és az iskolai menzák ételei nem egészségesek a serdülők számára. A bristoli egyetem kutatói e témában végzett felméréseik eredményét ismertették a kóros elhízásról szóló európai kongresszuson Portóban.

A kutatók olyan élelmiszereket vizsgáltak, mint a chips, a szénsavas üdítők, az édességek…A serdülők étkezési szokásaira koncentráltak, hogy megismerjék: milyen faktorok állnak téves étrendjeik kialakulása mögött, amely túlsúlyhoz és más betegségekhez vezet. Nagy-Britanniában ez minden negyedik fiatalra vonatkozik.

884 serdülővel foglalkoztak, azt kérték tőlük, hogy vezessenek négy napig naplót arról, hogy mit esznek. Majd interjúkat készítettek 14-16 év közöttiekkel.

Kiderült, hogy a kevésbé egészséges ételeknek több mint a felét házon kívül fogyasztják.

Az ott kapható ételek fogyasztása nem az étkezési igényeket elégíti ki elsősorban, hanem egy csoporthoz való tartozás vágyát – állapították meg. Segíteni ezen a kutatók szerint egyrészt az étkezdék javításával, másrészt a házi ételek variálásával lehetne.

Az olasz menzák kínálatát is van javítani való – írja a La Repubblica. Például sokszor előfordul, hogy az ebédben sok a szénhidrát, kenyeret, tésztát és burgonyát kapnak nagy mennyiségben. Kifogásolható az is, hogy a zöldség nem második fogásként, hanem köretként szerepelnek.

Szükség van ezen kívül a menza személyzetének, a szakácsoknak a képzésére és nem utolsó sorban a diákoknak a helyes táplálkozásra való oktatására.

„Egyes tanulók dupla adagot kérnek, mások nem kérnek a nekik nem tetsző ételekből és többet kérnek a kedvencükből. Ezt a gyakorlatot nem lenne szabad folytatni” – mondják a gyermekélelmezés szakértői, akik azért azt is megállapították, hogy az olasz diákok ritkábban fogyasztanak házon kívül kapható gyors ételeket, mint brit társaik.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr1412800036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása