Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

A szauna csökkenti a magas vérnyomás kockázatát

2017. október 19. - Benke Rita

fuegen_6_950x616.jpg

Finnország a szauna hazája. Az 5,3 millió lakosra több mint 3 millió szauna jut. Finn kutatók most azt vizsgálták, hogy hosszú távon milyen hatása van a szaunázásnak a vérnyomásra.

Kísérleti alanyoknak Kuopio város lakosságát választották. A vizsgálat az 1980-as évek közepén kezdődött, 2682  42 és 62 év közöttiemberrel. Legújabb tanulmányukat az American Journal of Hypertension közölte.

A kísérleti alanyok egynegyede hetente egyszer szaunázott, kétharmada kétszer-háromszor, egytizede pedig négyszer-hétszer. A közel 3 évtizedes megfigyelés eredménye: 15,5%-nak emelkedett a vérnyomása, azoké, akik hetente kétszer-háromszor szaunáztak, de, azokhoz képest, akik hetente csak egyszer mentek szaunába, 24%-kal csökkent e csoport magas vérnyomás-kockázata. Azoknál pedig, akik hetente négyszer-hétszer is szaunáztak, ez a rizikófaktor a felére csökkent!

A teshőmérséklet mérsékelten, 0,4-1 C fokkal emelkedik egy szauna-szeánsz alatt, a bőré viszont hamar eléri a 40-40 fokot. A szauna pozitív hatása enyhén csökken, ha hozzászámítanak más, vérnyomás-emelkedést okozó tényezőket, a kort, a dohányzást, a testsúlyt, a cukorbetegséget, az alkoholizmust, veseelégtelenséget, vagy legyengült fizikai állapotot.

A finn szaunát jelenleg viszonylag magas, 80-100 fokosra, száraz, 10-20%-os nedvesség-tartalmú levegővel javasolják. A kísérletben egy-egy szeánsz 14 percig tartott és 80 fok volt a meleg. (A nálunk szokásos szaunákban általában 15 percesek a szaunakabinokban beállított homokórák).

Szaunázás kötben érdekes változás következik be a véráramlásban. Általában pihenéskor, 20 fokos melegben a vérnek 5-10%-a áramlik a bőr felé, a szaunában ez 70%-ra is felemelkedik, hogy a bőr kitágult erein keresztül a test belső melege izzadtság formájában eltávozhasson. A vérnyomás csökken, de ezt kompenzálja a szívverés percenkénti 100-ra való felgyorsulása és a vérmennyiség csökkenése a belső szervekben. Ezért találták ki, hogy a szauna után gyorsan le kell hűteni testünket – nem feltétlenül jeges vízben, mint az ebben edződött finnek vagy oroszok, de már egy 22-24 fokos víz is frissítőleg hat szervezetünkre a száraz forróság után.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr5812993616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása