A kanadai Population Health Research intézet együttműködésben olasz kutatókkal öt kontinens 18 országában azt vizsgálta, hogy van-e összefüggés a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása és a gyümölcs-zöldség mennyiségének fogyasztása között.
Összesen 135.555 emberrel foglalkoztak 10 éven keresztül és a Lancetben közölt tanulmányuk szerint érdekes eredményre jutottak.
A legalacsonyabb arányú halálozást ezekben a betegségekben naponta 3-4 adagra elosztva 350-500 gramm gyümölcs és zöldség biztosítja. Ennél nagyobb mennyiségű fogyasztásuk nem hoz plusz eredményt.
A felmérés korlátai – mondják a szakemberek – hogy figyelmen kívül hagyja a gyümölcsök és zöldségek minőségét meghatározó tényezőket, a földet, amelyben teremlik, az éghajlatot, az elkészítés módját, a felhasznált fűszereket, amelyek erősen befolyásolják vitamin- és nyomelem-tartalmukat. Ezzel együtt eredménynek tartják, hogy az egészséges életmód egyik fontos részére hívja fel a figyelmet.