Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Mit tegyünk, ha csípőset ettünk és ég a szánk?

2018. január 23. - Benke Rita

piment.jpg

Igyál egy pohár vizet, vagy egy kis tejet. Egyél kenyeret – tanácsolják gyakran. De hatásos módszerek-e ezek? A Le Figatóban Hervé This, az Agroparis Tech-INRA nemzetközi molekuláris gasztronómiai központjának igazgatója javasol hatékony gyógymódokat.

Mi történik a szánkban, amikor erős paprikába harapunk – kezdi a magyarázatot. A rágás szétszaggatja a paprikanövényi szövetet, ami által felszabadulnak a molekulák, köztük a kapszaicin, ami az égető érzést adja és eléri a szájban a fájdalom receptorait, amelyek figyelmeztetik az agyat. Az égi érzés pár percig, de akár órákig is eltarthat.

A víz nem segít, mert kapszaicin vízben nem oldódik, csak zsírokban. Egy szájöblítés olivaolajjal, tejjel, tejszínnel, vagy joghurttal sokkal hatékonyabb. A kenyér nem a legjobb megoldás, de a benne lévő keményítő semlegesítheti a kapszaicin molekulát. Hatásos az alkoholban lévő etanol is, mert oldja, tanácsolni mégsem lehet, mert az ember elolt ugyan egy tüzet, de meggyújt egy másikat.

Az utolsó megoldás a türelem, legalábbis azoknál, akiknél a kellemetlen érzés csak rövid ideig tart.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr3813594937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása