Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Légfrissítő növények

2018. február 10. - Benke Rita

ficus.jpg

Mérgező anyagok vesznek körül bennünket nemcsak az utcán, hanem otthonunkban is. Mérgező anyagot tartalmaznak bútoraink lakkja, a jó illatú tisztítószer, a mosodából hazahozott ruha, a cigaretta füstje és még sorolhatnánk – írja a La Stampa.

Ezen a helyzeten azonban sokat segíthetnek a szobanövények.

Az első ezzel foglalkozó tanulmányt a NASA készítette 1988-ban. 50 növényt soroltak fel többé-kevésbé dekoratív és hétköznapi növényekből, virágokból, amelyeket érdemes a lakásban tartani. Ilyen a dracéna, a kenzia, a Rhapis Excelsea, egy dél-kínai eredetű pálma, a fikusz, amelyet a 70-es évekig ajándékoztak a hivatalokban a dohányfüst elnyelésére, valamint a nyomtatók és a fénymásolók káros kisugárzása ellen.

A gerbera és a margaréta is kiveszi a részét a méregtelenítésből, főként a száraz tisztítás után hazavitt ruhákat teszik ártalmatlanná.  Az anturium fényes, szív alakú, vörös vagy rózsaszínű leveleivel óránként 10 mikrogramm ammóniát,  formaldehidet, tolucint és xilént tüntet el. E két utóbbit olaj, zsír, ragasztó oldására, valamint a gumi és a bőrfeldolgozó iparban használják.

A xanzavéra az alkoholt, az acetont, a benzolt nyeli el, éjszaka oxigént bocsát ki. Igénytelen növény, hetenként egyszer kell csak megöntözni és megél közvetlen fény mellett is. Az ismert közmondást módosítva: aki a virágot szereti, egészségét is óvja.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr9513643066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása