Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Zsír és protein a hatékonyság növelésére a Szilikonvölgyben

2018. február 22. - Benke Rita

silicon_valley.jpg

A Szilikonvölgy nemcsak az Egyesült Államok high-tech központja és a világ technológiai innovációs vonatkozási pontja, hanem ma már politikai és pénzhatalom, sőt, életstílus is, amely „radical-casual”-ként ismert és magába foglalja az étkezési stílust is. Az itt élők és dolgozók olyan étrend szerint táplálkoznak, amelyben a főszerepet a zsír és a protein kapja és minimumra csökkenti a szénhidrátokat – írja a La Stampa.

Ez az étrend hívei szerint intelligensebbé és produktívabbá teszi a követőit. Ebben nincsen semmi újító alkímia, a Keto-diétából, a ketogenikai étrendből ihletett, amely az 1920-as években élte virágkorát és az orvostudomány az epilepszis gyerekek, valamint a cukorbetegek kezelésére alkalmazták. Az egyik élharcosa az olasz Gianfranco Cappello, a római La Sapienza egyetem professzora volt.

A Keto-diet leszorítja a szénhidrátok fogyasztását napi 50 grammra az amerikai egészségügyi hatóságok által javasolt 225-325 grammal szemben és felemeli a zsírokban és proteinekben gazdag húsok, halak, tojás, sajtok, avokádó adagját.

Ez sok élelmiszer-szakértőnek nem tetszik, mondván, káros az egészségre. Melia Robinson, a Business Insider vezető riportere orvosi ellenőrzés mellett vállalta a kísérleti nyúl szerepét és beszámolt tapasztalatairól: „A múlt évben két hónapig szalonnát, vajat és avokádót ettem, hogy megértsem, a Keto-mozgalom miért olyan népszerű a technológiai szektorban” – írta. Néhány hét múlva a szervezete elkezdte fogyasztani a zsírokat, hogy pótolja a hiányzó szénhidrátokat. Két hónap után 3 kg-t fogyott. Nőtt a koncentrációs képessége és az energiája. „Szuperhősnek éreztem magam” – mondta. A szakemberek azonban óvatosságra intenek. Először, mert a kezdeti súlyveszteség a folyadékvesztésből származik, ezenkívül, magyarázza Lisa Cimperman, a clevelandi egyetemi kórház dietetológusa, amikor a szervezet „ketózisba” kerül, az izmok elernyednek, növekszik a fáradtság és az éhségérzet, így nehezen lehet tovább fogyni. A diéta tehát hozhat rövidtávú eredményeket, de hosszú távon kockáztatja a vese és a máj elfáradását. A produktivitás pedig ekkorra már csökkenni kezd.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr3813665688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása