Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Hogyan őrizze meg egészségét az, aki éjszaka dolgozik?

2018. április 05. - Benke Rita

travail-nuit-stress.jpg

Az éjszakai munka megzavarja a szervezetet. Olyan betegségek okozója, mint az álmatlanság, a kövérség, a cukorbaj.

A Le Figaro több szakorvos véleményét kérte arról, hogy miként lehet ezeket elkerülni.

Olivier Costa bordeaux-i orvos szerint, aki éjszaka dolgozik, az a biológiai órájával ellentétes irányban mozog, pedig ez az óra szabályozza az étvágyat, az alvást, a hormonok működését. Szervezetünk úgy épült fel, hogy a Nappal keljünk és a Nappal feküdjünk. Egyes hormonok alkalmazkaodnak ugyan a változáshoz, de nem mind. A kortizon például reggel működik, a melatonin este. A test hőmérséklete is magasabb reggel és le kell csökkennie, hogy aludni tudjunk. Az éjszakásoknak igyekezniük kell, hogy reggel el tudjanak aludni, amikor hazaérkeznek, annál is inkább, mert a fény is zavarja őket. Ezért a nappali alvás nem olyan jó, kevésbé hozza helyre a szervezetet.

Costa javasolja, hogy aki reggel tér haza, azonnal feküdjön le, ne ő vigye a gyereket az óvodába és a lehető legjobban izolálja magát a zajtól és a fénytől. A nyári napokon tegyen fel napszemüveget, amikor távozik a munkahelyéről. Ha mégsem sikerül hamar elaludnia, délután sziesztázzon. Ez lehet hosszabb, mint a szokásosan tanácsolt.

Pihenőnapokon sem kell erőlködni azon, hogy igazodjon a nappal dolgozók életritmusához, ne akarjon feltétlenül éjszaka aludni.

Hogy ellenálljon az éjszakai éhségnek, a szervezet leptint, a telítettség érzését produkáló hormont termel. Nappal, hogy ébren maradjon, és ghrelint, amely éhséget kelt. Az éjszakai ébrenlét megzavarja ezeket a mechanizmusokat, fokozza az étvágyat és vonzóbbá teszi a zsíros és cukros ételeket. Az éjszaka dolgozóknak ezért ügyelniük kell arra, hogy ne szedjenek fel súlyfelesleget. Tartsák be a napi háromszori étkezést, ha nem is a szokásos időben. Reggel valami könnyűt célszerű fogyasztani és este, munkába menet előtt kiadósabbat, ami biztosítja az energiát egész éjszaka.

Florence Foucout dietetikus azt javasolja, hogy ha valaki az éjszaka közepén elálmosodik, gyümölcsöt rágcsáljon, vagy magvakat, esetleg teljes kiőrlésű kenyeret.

Lucille Woodward feltétlenül tanácsosnak tartja, hogy az éjszaka dolgozó délután, amikor felébred, fizikai tevékenységet folytasson a szabadban. Ez lehet 40 perces gyors járás, vagy 20 perc torna éhgyomorra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr813811048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása