Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

A hangszín változásai

2018. április 19. - Benke Rita

colori-voce.jpg

A hangszín minden hang lenyomata, saját amely függ a hangszálak felett lévő rezonátoroktól, amely felfogják az akusztikai jelzéseket, a garattól, a gégétől, a szájtól, az orr üregeitől, amelyek felerősítik a hangokat, mielőtt azokat kiadja a száj.

Minden embernek egyedi ezeknek a szerveknek az anatómiája, ezért minden embernek egyedi a hangja, amely állandóan változhat a rezonanciák terének módosulásával, amelyet a mozgó szervek – a nyelv, az ajkak, a szájpadlás, a gége helyzete a nyakban – idézhetnek elő, ahogy jól ismerik a hangutánzók – magyarázza Franco Fussi sebész, orr-fül-gége specialista. Ha kicsik és vékonyak a hangszálak és a rezonanciatér nem nagy, a hangok vékonyak, tiszták lesznek, függetlenül a nemtől. Ha a rezonanciatér tágas és a hangszálak vastagabbak, vagy ödémásak, mint a sokat dohányzóké, a hangok árnyékosabbak, ércesebbek.

A hangszín idővel pozitív vagy negatív irányban is módosulhat. Árnyékosabb lesz, ha rezonancia üregei elvesztik rugalmasságukat. Az utóbbi évek kutatásaiból kiderül, hogy egyes tényezők hogyan ronthatják a hangszínt.  Gyakran felmerül a funkcionális diszfónia erősödése, azaz a rekedtség, amely túlterheltség vagy a hang helytelen használata miatt következik be. Ez utóbbin a logopédia tud segíteni. A diszfóniában szenvedők között gyakoriak az ügyvédek, tanárok, színészek, énekesek, mindazok, akiknél a hang munkaeszköz. Ilyen esetekben a hangszálakon gyakran keletkezik ödéma, csomó, polip. Pozitív hatást lehet elérni az úgynevezett „légzést támogató szervekkel”, a fej, a nyak, megfelelő szögben való tartásával, helyes levegővétellel. A funkcionális diszfóniát el lehet kerülni fontos hanghigiéniai szabályok betartásával: sohasem szabad túl gyorsan beszélni, a kiabálás sem tesz jót, ne akarjuk túlharsogni a zajokat. A hang másik ellensége a szárazság, hidratáljuk megfelelően magunkat, kb. napi 2 liter folyadékkal és környezetünk páratartalma legalább 40 fokos legyen.

Árt a hangnak az alkohol és a dohány: a nikotin, amely irritáló hatású, súlyosbítja a reflux által károsodott gégét.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr5913846480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása