Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Neveletlenek és boldogok?

2018. június 06. - Benke Rita

i_nuovi_maleducati.jpg

A neveletlenség kifizetődő vonás és úgy tűnik ragályos – írja a La Repubblica.

A városi forgatagban, aki nem néz sem jobbra, sem balra, csak törtet előre, nem kockáztatja, hogy szükség esetén gyalogostársának segítségére kell lennie. Aki a hivatalban készséges, probléma nélkül végzi munkáját, sokszor nem jut előre, míg ha időnként felemeli a hangját, felfigyelnek rá, igaz, nem mindig pozitív eredménnyel, főnöke válogatja.

Az ohiói állami egyetem kutatói szerint a neveletlenség egyre terjed. Mivel a közösségi magatartás szabályai nem írott törvények, egyre többen feledkeznek meg róluk.

Maga a dicsőített szólásszabadság is neveletlenséggé fajulhat. A tv-ben és a többi médiában a megengedhetetlenségig érő szókimondás dívik, ami már a politikusokat is elkapja, nem beszélve arról, ami a hálón folyik.

A neveletlenség ragályos, úgy terjed, mint a nátha – olvasható a floridai egyetem tanulmányában. Van, aki elnevezte már neurotoxinnak, mert elég szemtanúja lenni egy ilyen esetnek, és máris felébred agyunknak az a része, amely követi a negatív példát.

Erről szól a Report Wallace című könyv, amelyet Danny Wallace újságíró-tv-s műsorvezető írt azóta, hogy vitába bonyolódott egy neveletlen felszolgáló nővel, aki másfél óra múlva hozta ki neki és családjának az íztelen, és előre kifizetett hot dogot. A könyv végén szereplő statisztikai kimutatás szerint az angolokkal szemben hetenként átlag két alkalommal követnek el minden ok nélkül neveletlenséget. És általában délután 3 és 4 óra között. Utána a sértettek is egyre neveletlenebbek lesznek.

A neveletlenség lassan már olyan banálissá válik, hogy nem is emlékszünk rá. Pedig neveletlenség, ha valaki pl. hangosan beszél telefonon a tömegközlekedési eszközökön, nem is szólva arról, aki színházban, moziban sem hajlandó kikapcsolni testének meghosszabbított részét. A kutatók ezzel kapcsolatban már azt is kitudták, hogy ebbe a hibába inkább a férfiak esnek. Wallace szerint tévhit, hogy a nőké az elsőség, ami azért alakulhatott ki, mert az emberek a férfiak esetében elnézőbbek.

Ezzel szemben három amerikai egyetem, amely 10 ezer női alkalmazott béréből készített felmérést, azt a meglepő eredményt kapta, hogy a neveletlenek 5%-kal többet keresnek, mint a jól neveltek.

A neveletlenség – írja Wallace – korunk legújabb forradalma, és meg kell értenünk, hogy erkölcsi kötelességünk fellázadnunk ellene, mert előbb-utóbb azok, akik adnak a kulturált társadalmi érintkezés iratlan szabályaira, méltatlan helyzetbe kerülnek az élet minden területén.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr2714017712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása