Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Krudizmus pro és kontra

2018. augusztus 29. - Benke Rita

raw-food.jpg

A gyümölcs és néhány zöldség kivételével általában sütve, főzve, párolva fogyasztjuk ételeinket. Az Eurispes legfrissebb jelentése szerint azonban nő a nyersenevők, a krudisták tábora, amely a népesség 8%-át foglalja magában. A krudisták abból indulnak ki, hogy a főzéssel az élelmiszerek sokat veszítenek tápértékükből – írja a La Repubblica.

A krudista diéta nemcsak gyümölcsből és zöldségből áll. Beletartoznak különböző magok, csonthéjasok, húsok, halak, csíráztatott gabonafélék, amelyeket azért tanácsosabb ezzel a módszerrel fogyasztani, mert mérgező anyagokat is tartalmazhatnak. A csíráztatáson kívül lehet feldolgozási mód a marinálás, a szárítás, a centrifugálás és az erjesztés.

A nyers diéta tehát nem egyhangú, elfogadott a növényi tej, a csíráztatott gabonából készített liszt, a szárított gyümölcs-szósz, az algás vagy cukkinis spagetti, a céklás ravioli.

A krudisták azt állítják, hogy azok az ételek, amelyeket 42-45 foknál nem többet főznek, megőrzik vitamin, ásványi só, zsír és főként enzimtartalmukat.

A szakemberek szerint a növényi eredetű nyers élelmiszerben megtalálhatók mindazok az anyagok, amelyek egészségben tartják a testet, azért tanácsolják, hogy naponta legalább egy adagot fogyasszunk belőlük.

A nyers fogyasztás veszélyeit megelőzendő a zöldeket és a gyümölcsöket mossuk meg alaposan bő, iható vízzel, távolítsuk el a sérült, megbarnult részeket, amelyekben baktériumok lehetnek. Elvágásukhoz ne húst-halat vágó kést használjunk, mert ezek is fertőződhetnek.

A nyers hússal még óvatosabban kell bánni, élősködők lehetnek nemcsak a sertés, hanem a marhahúsban is, amelyek komoly fertőzéseket okoznak. Az egyik ilyen ismert a szalmonella. Már a hús vásárlásakor  meg kell győződnünk arról, hogy az üzletben betartják-e a hőre és higiéniára vonatkozó szabályokat, hogy nem szakadt-e meg a hideglánc, amely a hús frissen tartásához szükséges.  A lehető legrövidebb ideig kell a fogyasztás előtt a frizsideren kívül tartani, és a hűtőben is el kell különíteni. A hús még a vágás mentén is legyen sötét. A darált húst azonnal fogyasztani kell.

A nyers halaknál a legnagyobb veszélyt egy anisakis nevű parazita jelenti, amely a hal halála után telepszik meg a belsőségekben. Nehéz elpusztítani, még a füstölésnek, a marinírozásnak is ellenáll. Védekezni úgy lehet ellene, ha a hal belső részeit a lehető leghamarabb eltávolítjuk, és magát a halat 60 foknál melegebb hőmérsékleten sütjük. Ha valaki mégis nyersen akarja enni, akkor legalább 24 órára tegye a fagyasztóba mínusz 20 fokos hidegre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr7714207133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása