Egy dán tanulmány szerint sokat segíthet a baba étvágyának növelésében az étel találási módja.
A kísérletet, amelynek eredménye a Journal of Sensory Studies-ban jelent meg, 100, 7-8 éves, illetve 12-14 éves gyerek bevonásával végezték.
Hat, háromféleképpen tálalt étel fotóiból kellett válogatniuk. Volt közöttük sült csirke rizzsel és salátával, és marhajava burgonyával és szósszal. Ezeket tálalták részben elválasztva, részben összekeverve.
A 7-8 éves kislányok, mint kiderült határozottan az elválasztott ételeket választották, azt, hogy a tányéron külön látható legyen a hús és külön a burgonya, a szósz pedig szintén külön edénykében. A fiúk nem tettek különbséget.
A 12-14 évesek – fiúk-lányok egyformán – az összekevertet és a hibridet választották.
A kutatók szerint a 7-8 éves kislányok talán azért választottak így, mert nem akarják, hogy az ízek összemosódjanak, vagy van egy elképzelésük, hogy miképp fogyasszák el az összetevőket.
A kutatók szerint a tálalás módjának van jelentősége, különösen abban az esetben, amikor a szülő azt akarja, hogy valamelyik összetevőből, pl. zöldségféléből többet egyen a gyerek. A kicsiknél a különválasztást javasolják, mondván, hogy akkor saját tetszésük szerint keverhetik össze.