Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

A gyerekeknek is fontos a tálalás

2018. október 08. - Benke Rita

113614148-4960dbcc-75bd-4734-9481-732ca470f356.jpg

Egy dán tanulmány szerint sokat segíthet a baba étvágyának növelésében az étel találási módja.

A kísérletet, amelynek eredménye a Journal of Sensory Studies-ban jelent meg, 100, 7-8 éves, illetve 12-14 éves  gyerek bevonásával végezték.

Hat, háromféleképpen tálalt étel fotóiból kellett válogatniuk. Volt közöttük sült csirke rizzsel és salátával, és marhajava burgonyával és szósszal. Ezeket tálalták részben elválasztva, részben összekeverve.

A 7-8 éves kislányok, mint kiderült határozottan az elválasztott ételeket választották, azt, hogy a tányéron külön látható legyen  a hús és külön a burgonya, a szósz pedig szintén külön edénykében. A fiúk nem tettek különbséget.

A 12-14 évesek – fiúk-lányok egyformán – az összekevertet és a hibridet választották.

A kutatók szerint a 7-8 éves kislányok talán azért választottak így, mert nem akarják, hogy az ízek összemosódjanak, vagy van egy elképzelésük, hogy miképp fogyasszák el az összetevőket.

A kutatók szerint a tálalás módjának van jelentősége, különösen abban az esetben, amikor a szülő azt akarja, hogy valamelyik összetevőből, pl. zöldségféléből többet egyen a gyerek. A kicsiknél a különválasztást javasolják, mondván, hogy akkor saját tetszésük szerint keverhetik össze.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr6614286551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása