Gyengeség, aluszékonyság, dekoncentráltság…szervezetünk jelzi, hogy vége a nyárnak, itt az ősz, és hamarosan következik a tél.
A kis madarak ilyenkor sűrűbben rájárnak a napraforgó magra, hízniuk kell, hogy kibírják a hideg napokat. Az embernek is fel kell erősítenie a szervezetét, amit leginkább vitaminokkal érhet el.
A B-vitamincsoport, a C és az E vitamin a legalkalmasabb erre a célra.
A B-vitamin, különösen a B12 energetizálja mind a testet, mind az agyat. B-vitaminban gazdag élelmiszerek a tojás, a sajtok, a tej, a joghurt. Segítenek a triptofánt tartalmazók is. Ez egy aminósav, amely jelen van a proteinek nagy részében és javítja a kedélyt, a koncentráció-készésget. Enyhíti a stresszt és vas, kálcium, szénhidrát jelenlétében növeli a szerotonint. Ilyen szempontból jó forrás a főtt tészta.
A C-vitamin véd a fertőzésektől, megkönnyíti a vas felszívódását, antioxidáns. Sok C-vitamint tartalmat a káposzta, a brokkoli, a paprika, a spenót és a citrusfélék.
Nem szabad kihagyni a zsírban oldódó vitaminok közül az E vitamint, azaz tokoferolt, amelyet a máj tartalékol, és nem szükséges rendszeresen fogyasztani élelmiszereken keresztül. A máj kis dózisokat bocsát ki belőle, amikor a szervezetnek szüksége van rá. Évszakfordulón napi adagja maximum 36 mg. Értékes antioxidáns, késlelteti az öregedést.
Az E-vitamin természetes forrásai mindenekelőtt az olajos magvak: dió, mogyoró, mandula, napraforgómag. Gazdagok rostokban, zsírsavakban, magnéziumban, káliumban. Az ideális a naponta 5-6 szem. Idesorolható még az avokádó is.
Nem kihagyható erősítő a vas, a magnézium a fáradtság és a feszültség enyhítésére. Sok magnézium van a szárított gyümölcsökben, és kálium az édesburgonyában, amelyben nyomokban jelen van a kálcium, a cink és a magnézium is.