Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Mi az ideális testhelyzet az alváshoz?

2018. október 29. - Benke Rita

position-pour-dormir.jpg

Mindenkinek megvannak a maga kedvenc pózai az alváshoz, amiben a legjobban érzi magát. De milyen az ideális, és van-e ilyen? A Le Figaróban válaszol a kérdésre egy oszteopata és masszőr-kineziológus.

Hasonfekvés: Bár sokan kedveik, a testnek nem éppen kedvez. Nyomódik a mellkas, ami légzési nehézséget vált ki. Mivel a fej oldalra fordul, a nyakcsigolyák feszülnek, a hát homorítása miatt a hátgerinc csigolyái sem illeszkednek jól. Aki ezt a pózt választja, használjon legalább kemény matracot és lapos párnát.

Magzati helyzet: A hátgerincnek nincs meg a természetes hajlata, elgörbül, a mellkasnak nincs helye a kiszélesedésre. Aki álmában nagyokat lélegzik, azt akadályozza. Akinek viszont fáj a háta, az ebben a pózban enyhülést talál. A medence tehermentesítésére célszerű behajtani az egyik lábat és kinyújtani a másikat.

Háton: ideális helyzetnek tartják a test számára, ráadásul nem ráncolja az arcot, de minden morfológiánktól és a matracunktól függ. Ha a hátunk görbe és a fejünk előre hajlik, a tarkót több párnával szükséges megtámasztani. A matrac ne legyen túl kemény, ne nyomja az izmokat. Ez a helyzet nem ajánlott azoknak, akik horkolnak, vagy akiknek alvás közben kihagy a légzésük. Ezt a helyzetet kényelmesebbé lehet tenni azzal, ha párnát helyezünk el a térdünk alá. Ez lazítja a csípő és a combok oldalsó izmait.

Oldalfekvés. Aki az oldalán fekve érzi jól magát, karjaival a párna alatt, annak a vállizületei látják kárát. Ha a kar magasabban van, mint a váll, nyomódnak az ezrek és az idegek, elzsibbad a kar.

Viszont a hiedelemmel ellentétben ez a testhelyzet nem okoz gyomorégést, ha valaki a jobb oldalára fekszik, sem májfájdalmat, ha a baloldalán. Csak a várandós nőknek kell kerülniük a jobboldali fekvést, mert a magzat így akadályozza a vérkeringést. Az oldalfekvést teszi kényelmesebbé a két térd közé elhelyezett párna.

Még egy tanács minden pozitúrára vonatkozóan: az éjszaka folyamán ne maradjanak mozdulatlanok, mert reggelre inaik, izmaik merevek lesznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr314328211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása