Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Gyorssegély nátha ellen

2018. november 19. - Benke Rita

index.jpg

Vannak olyan gyógynövények, amelyek teájukkal vagy olajesszenciájukkal, italként vagy inhaláció révén gyorsan és hatásosan lehet kúrálni az ősz egyik kellemetlen velejáróját, a náthát.

A hársfavirágnak nincsen ellenjavallata, nem összeférhetetlen más gyógyszerekkel. Forrósítsunk meg 1 liter vizet – csak annyira, hogy rezegjen – tegyünk bele egy maréknyi teát és hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le. A főzetet kortyoljuk el a nap folyamán. A hársfavirág egyben segíti az emésztést és az elalvást is.

Az eukaliptusz levele antibakteriális, fertőtlenítő hatása van. Az ízületekre is jó hatást gyakorol. Inhaláláshoz használjuk. Tegyünk egy maréknyit 1 literbe vízbe, forrósítsuk fel, majd fejünket betakarva  hajoljunk a gőzölgő főzet fölé és lélegezzük be. A tea helyett lehet néhány csepp eukaliptusz-olajat is tenni a forró vízbe.

A kakukkfű szerepel az Európai Bizottság orvosi füveket tartalmazó hivatalos listáján. Gyógyhatásait már a 19. században felismerte az orvostudomány. Ekkor fedezték fel, hogy baktériumölő, fertőtlenítő, köhögéscsillapító. Teához csészénként egy kis ágat használjunk, olajából legfeljebb 2-3 cseppet, egy kávéskanál mézben, naponta kétszer. Hasonlóan hatásos kúra lehet torkunk tisztítására a bodzavirágból és mályvalevélből álló teakeverék.

A levendula virágai könnyítik a lélegzést, enyhítik a fejfájást, segítik az elalvást. Lehet vele inhalálni és néhány csepp olajával a párnákat is illatosítani.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr5014380054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása