Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Hogyan lehet torna nélkül is javítani egészségünket?

2018. december 07. - Benke Rita

smart-forks-slow-eating-rate-but-what-about-the-amount-of-food-eaten_wrbm_large.jpg

Nem kell évekig izzadni az edzőteremben ahhoz, hogy egészségesebbek legyünk. Van ennek más módja is. Például: együnk egészségesebben, lassabban, aludjunk eleget, csökkentsük a stresszt, és az alkoholfogyasztást – írja a Huffington Post, amely közli néhány dietetikus tanácsát.

Napjainkban, amikor 100 km/óra sebességgel élünk, ételeinket is ilyen tempóban fogyasztjuk és ez nem tesz jót az egészségnek. Lassan kell enni és minden falatot megrágni legalább 20-szor, hogy megkönnyítsük az emésztést és a felszívódást. Az emésztés már a szájban elkezdődik, és a rágással járó erőfeszítés is fontos.

Ezenkívül, minél nyugodtabban eszünk, az agynak annál több ideje van jelezni telítettségünket, ami megakadályozza, hogy többet fogyasszunk a kelleténél.

Az amerikaiaknak több mint a fele az irodájában, a munkahelyén ebédel. Ez azért nem jó, mert ott nem tudnak az evésre koncentrálni és feszültek. A stressz hormonjának, a kortizonnak az emelkedése pedig gátolja az étel asszimilációját.

Kerülne kell az étrendben az úgynevezett „átalakított” élelmiszereket. Ezek sok olyan alkotóelemet tartalmaznak, amelyek ártalmasak. Túl sok só, cukor van bennük, nem is beszélve az állagjavítókról, stabilizátorokról, színezőkről. Azokat a termékeket kell előnyben részesíteni, amelyek természetesek, gyümölcsöt, zöldséget, jó minőségű húst, halat.

Gondot kell fordítani arra, hogy eleget aludjunk. Az alvási idő szükséglete egyénenként változó, de az orvostudomány szerint az ideális a 7-8 óra. A szervezetnek ennyi idő kell, hogy ellazuljon és regenerálódjon. Alváshiány esetén emelkedik a glükóz-szint, ami rossz anyagcserét eredményez.

A lazítás, a stressz enyhítése azért fontos, mivel az állandó feszültségnek sok negatív hatása van. Ez elérhető sétával, jógával, meditálással, beszélgetésekkel.

Az alkohol mértéktelen fogyasztásáról már papírhegyeket írtak tele. A figyelmeztetések ellenére sajnos sokan ezzel teszik tönkre az egészségüket, pedig ebben az esetben a teljes absztinencia sem okoz hiányt a szervezetnek semmilyen vonatkozásban. Aki nem tud az alkoholtól eltekinteni, azok igyekezzenek a lehető legminimálisabbra csökkenteni a mennyiséget.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr9214443012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása