Táplálkozásunkkal is elősegíthetjük agyunk öregedésének lassítását - a sydney egyetem kutatásának eredménye a Cell Reports-ban jelent meg.
„Jelenleg nincs hatásos gyógyszer a demencia kezelésére. Lehet lassítani ezt a betegséget, de megállítani nem. Ezért azt kutatjuk, hogy milyen diéta alkalmas a folyamat lassítására” – mondják a kutatók.
Különösen jónak tartják ebből a szempontból az okinavai hagyományos étrendet, amely csak 9% proteint tartalmat: sovány halat, szóját, növényeket és nagyon kevés marhahúst. A szénhidrát fő forrása az édesburgonya.
A kutatók a kísérletükben egereket tápláltak olyan szénhidrátokkal, amelyek sajt- és tej keményítőiből és proteinekből származnak. Figyelmüket a hippokampuszra koncentrálták, mivel az agynak ez a része megy először tönkre a neurodegeneratív betegségekben.
A kísérlet kimutatta, hogy a kevés proteinből és több szénhidrátból álló diéta némi javulást eredményezett a memóriájukban.