Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Háziállatokkal az allergiák ellen

2019. január 22. - Benke Rita

720x365x144798033_wide_jpg_pagespeed_ic_hlukzyd7do.jpg

A háziállatok nemcsak azzal vannak jó hatással a gyerekekre, hogy játszótársaik, hanem azzal is, hogy csökkentik náluk a különböző allergiák kialakulásának veszélyét.

Ezt a tudomány régóta feltételezte, most azonban a göteborgi egyetem kutatói be is bizonyították.

A PLOS One-ban megjelent tanulmányukban leírják, hogy egy kutya vagy macska jelenléte a házban bizonyos védelmet nyújt a gyereknek az allergiák ellen és több háziállat jelenléte ezt a hatást kiterjeszti az egész életre.

A svéd szakemberek két előző kutatás adatait elemezték. Az első 1029 7-8 éves gyermek részvételével készült és az egészségükre, valamint a szokásaikra vonatkozott, köztük a háziállatok jelenlétére.

Az elemzés kimutatta, hogy azoknak a gyerekeknek a 49%-a, akiknek nem volt háziállata, allergiások lettek 8 éves koruk előtt. Ez az arány 43%-ra csökkent azoknál, akiknek egy háziállatuk volt, és 23%-ra azoknál, akiknek három.

A másik kutatás szűkebb körű volt. 243 gyereket kísértek figyelemmel születésétől kezdve. Azoknál a gyerekeknél, akiknek életük első évében nem volt háziállat, 48%-nál alakult ki allergia,  akiknek egy háziállatuk volt, ez az arány 35%-ra csökkent, akiknél két vagy több volt, 21%-ra.

A jelenség okát a kutatók a higiéniával magyarázzák. A túlságosan tiszta otthonban a gyerekek immunrendszerét nem éri semmilyen ösztönzés. A háziállatok olyan mikroorganizmusok hordozói, amely védekezésre, erősödésre serkenti ezt az immunrendszert. Nem véletlen, hogy a szabadban töltött idő és más gyerekekkel való érintkezés is hasonló hatást eredményez, hisz ezek is alkalmat adnak új vírusokkal, baktériumokkal való találkozásra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr714572184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása