Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Sétálni nagy hidegben is jó

2019. február 23. - Benke Rita

180131-better-stock-winter-weather-walk-outside-ew-1235p_a4fe05f7deda2c94f3dea69b6376a350_fit-2000w.jpg

Hó, fagy, mínusz 20 fokos hőmérsékletek. Az elmúlt hetekben több ilyen időjárás-jelentést kaptunk az Egyesült Államokból. Kinek van kedve ilyenkor sétálni?

A szakemberek szerint viszont ilyenkor sem kell feltétlenül behúzódni a meleg lakásokba, hanem arra ösztönzik az embereket, hogy a zord időben is járjanak egyet a friss levegőn. Már csak azért is, mert a kevés természetes fén stresszt, fáradékonyságot, rosszkedvet okoz.  Több tanulmány is kimutatta, hogy a téli nap is emeli a szerotonin, a „boldogsághormon” szintjét a szervezetben, hogy a fényterápia segít az ügynevezett szezonális depresszió ellen, a szabad levegő hozzájárul a D-vitamin-termeléshez, segíti a kálcium beépülését, csökkenti a gyulladásokat, erősíti az immunrendszert. Mindehhez elég 10 perc a szabadban.

A michigani egyetem kutatói ezeken kívül arra is rájöttek, hogy a gyaloglás 20%-kal is képes erősíteni a memóriát. A kísérleti alanyok sétát tettek egy nagy botanikus kertben nyáron és fagypont alatti hőmérsékleten egyaránt. A pozitív hatás mindkét esetben érvényesült. Az eredmények hasonlók voltak, mintha mindfulness meditáción vettek volna részt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr5914642368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása