Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Mit jeleznek a rendszeres éjszakai felébredések?

2019. március 08. - Benke Rita

bad_sleep_en62cd5e7a16b7cb4045d533b08ca7304c.jpg

Sok embernek van alvási problémája, vagy felébred az éjszaka bizonyos óráiban, és nem tudja, mi az oka. Ezt próbálja megmagyarázni a hagyományos kínai orvoslás és a modern orvostudomány is.

A kétféle megközelítésnek vannak közös pontjai. Az összehasonlításhoz a La Repubblica Cherubino Di Lorenzo olasz neurológus segítségét kérte.

„Sokan nem tudnak elaludni a 21 és 23 óra közötti időben. A kínai hagyományos orvoslás szerint ez azt jelzi, hogy erős stressz hatása alatt vagyunk, míg, akik hajnali 1 és 3 között nem tudnak aludni, azokat a harag tartja ébren, ami negatív hatással van a májra. A modern orvostudomány szerint, aki este nem tud elaludni, vagy néhány órai alvás után felébred, lehet stresszes vagy képtelen érzelmei felett uralkodni – magyarázza Di Lorenzo – így kevésbé tud lazítani, holott ez szükséges az elalváshoz. Az is előfordul, hogy valaki nagyon fáradt, elalszik, de pár óra múlva felébred, mert újra előjönnek a gondjai.”

A HKO szerint akik 3 és 5 óra között virrasztanak, azoknak az álmatlanságát a szomorúság és a tüdeje okozza. Azt tanácsolják nekik, hogy gondoljanak örömteli dolgokra, és vegyen mély lélegzeteket, miközben behunyják a szemüket. A modern orvostudomány is meg van győződve arról, hogy ezek az ébrenlétek negatív érzésekkel vannak kapcsolatban. Lehet ez depresszió, különböző gondok, szomorúság. Jó hír, hogy mindkét irányzat javasol gyógymódokat, különbözőeket, de mind a feszültség oldását célozza. A hagyományos kínai gyógymódok között van az akupunktúra, a meleg lábfürdő és az egészséges étkezés. A modern gyógymód az élethigiénia javítását szorgalmazza és nem tanácsolja a késő esti evést, az ilyenkori intenzív fizikai aktivitást, a videójátékokkal való szórakozást.

„A jó minőségű alvás azért is fontos – teszi hozzá a már elmondottakhoz a neurológus – mert agyunk éjszaka sem pihen, olyan rutin feladatokat végez el, amelyekre nappal nincs lehetősége. Ilyenkor regenerálódik – mondjuk úgy, hogy karbantartási műveleteket végez, hogy helyt tudjon állni a következő napon.”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr714661029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása