Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Szaglással relaxálni

2019. április 02. - Benke Rita

jp2e6bgez9lev9aqtbgt.jpg

A relaxálásban szerepet kap az orr is. Az illatok az agyban szervesen kapcsolódnak az érzelme, az emlékezet zónáival – írja a Le Figaro.

Ez nem új felfedezés, ismert volt már az ókorban, a középkorban is. A kyphit, az egyik leghíresebb egyiptomi illatszert feszültségoldásra használták. A középkorban a szerzetesek, a hercegek kertjeiben olyan növényeket termesztettek, amelyek nyugtatóul szolgáltak.

Az illatokat az agy egy meghatározott része, az érzelmeket kezelő neuronokat tartalmazó olfatikus kéreg fogadja és szabályozza. A jó illatokat aktivizálódással, a rosszakat csökkentéssel.

A fizikai hatások megfigyelhetők a gyakorlatban. Az illat belégzése mélyül, lassúbbá válik, a bőr hőmérséklete enyhén csökken és a szívverés is lassul. Ez fiziológiai és neurofiziológiai jelenség – magyarázzák a szakemberek – Az illatoknak hatalmuk van, kellemes emlékeket idéznek fel. Jelenleg kísérletek folynak a korai Alzheimer-kór elleni felhasználásukra.

Muriel Jacquot, a lorraine-i egyetem kutatója 2004 óta foglalkozik  az illatok, a színek és az érzelmek kapcsolatával. 2014-ben társalapítója lett egy start-up vállalkozásnak, amelyben egy mesterséges intelligencia alkalmazásának segítségével mindenki megtalálhatja az egyéniségének megfelelő illatot.

A kutató szerint a mindennapi életben is erősen reagálunk az illatokra, beleértve egymás illatát is.  Ez a nem verbális kommunikációs része. Tudat alatt vonzást érezhetünk valaki iránt az illata miatt, például egy szerelmi kapcsolatban, más esetekre előfordulhat ennek az ellenkezője is. A nyugtató hatású illatok közé tartozik a levendula, a rózsa, a kamilla, a verbéna, a mézfű, a cédrus, a déli gyümölcsök illata.  Ugyancsak nyugtatóan hatnak az úgynevezett gourmand, édes illatok, mint a vaníliáé. Azoknak a süteményeknek, ételeknek az illata, amelyeket gyermekkorunkban szerettünk, szintén nyugtató hatású lehet. A csecsemő számára az első nyugtató illat az anya illata, amelyet már kétnapos korában felismer.

Az illat, mint emlék, egy múltbeli kellemes vagy kellemetlen pillanatot szimbolizál, amelyet az agy erősebben rögzít, mint a vizuális pillanatot, amely az idő múlásával elmosódik. Ami a nemek közötti különbséget illeti, a nők általában érzékenyebbek az illatokra, mint a férfiak, éppen ezért kisebb is a tűrőképességük a rossz szagokkal szemben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr9014731027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása