Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Károsul-e a képernyőt sokat néző gyermekek agya?

2019. április 13. - Benke Rita

screen-time1-700x467.jpg

A CBS mutatott be egy dokumentumfilmet arról a kutatásról, amelyet a National Institute on Drug Abuse (NJDA) felkérésére indult arról, hogy a képernyő milyen befolyással van a gyermekek és a kamaszok agyára.

Az Adolescent Brain Cognitive Development nevű kutatás vezetője, Gayhathri Dowling tisztában van azzal, hogy megállapításaik nagy vitát fognak kiváltani, annál is inkább, mert még csak az első fázison vannak túl. Ezért is sietett kijelenteni, hogy még maguk sem tudják, hogy az általuk kimutatott korai agykéreg-vékonyodást valóban a képernyő túlzott ideig való nézése okozza-e.

Ezt az eredmény mutatta ki 4500 9-10 éves gyerek MRI-vizsgálata. Ezek a gyerekek napi több mint 7 órát töltöttek a képernyő előtt.

A szakemberek szerint a legnagyobb óvatossággal kell kezelni ezt a megállapítást. Egyrészt azért, mert a gyerekek kivételesen hosszú ideig nézték a képernyőt, és logikus, hogy ez negatívan hatott rájuk, és megállapítást nyert, hogy már két óra felett is rosszabbak a tesztjeik, de más tényezők is lehetnek az okozók.

Az agykéreg-vékonyodás egyébként az agyi érés normális folyamata. 1999-ben megjelent a Nature neuroscience-ben a kaliforniai egyetem neurológusainak tanulmánya, amely szerint az agykéreg szürke állománya a serdülőkort megelőzően növekszik, aztán kezd csökkenni különböző korokban és egyes zónákban.

Az új tanulmány viszont azt mutatta, hogy a vizsgált gyerekeknél ez a folyamat idő előtt következett be. A többi kutatásnak azonban arra is ki kell terjednie, hogy ennek  korai agykéregvékonyodásnak van-e kihatása a fiatalok képességeire, magatartására és egyedül a képernyő okozhatja-e vagy vannak más társult tényezők is.

Jelenleg kevés hiteles adat van a képernyőnek az agy fejlődésére gyakorolt hatásáról. Úgy látszik, hogy az egészen kicsiknél késleltetik a beszédet. Nem véletlen, hogy hároméves kor előtt nem is tanácsos őket képernyő elé engedni.

A kutatók azt tervezik, hogy a következő tíz évben további 10 évben, 9-10 éves gyermeket tesztelnek, és hogy értékelni tudják kognitív fejlődésüket és kétévenként MRI-vel vizsgálják agyukat. A cél annak felmérése, hogy a sport, a videójátékok, a közösségi honlapok, a rossz alvási szokások, stb….hogyan hatnak egymásra és a gyerek változó biológiájára és ezek milyen következményekkel járnak az agy fejlődésére.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr2914761650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása