Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Miért leszünk időnként libabőrösek?

2019. május 06. - Benke Rita

chair-de-poule_574c5f7594726.jpg

Akinek már volt, azonnal felismeri a jeleit, amelyek hirtelen jönnek és hamar el is múlnak.

Hadley King dermatológus magyarázza a Huffington Postban az okait:

„Lehet fizikai ok, amikor hirtelen hideg csap meg bennünket és lehet érzelmi, amikor például egy megrázó történetet hallgatunk. A szervezetünkre gyakorolt hatása attól függ, hogy melyik váltja ki.

A fizikai okok nyilvánvalóbbak – mondja a New York-i szakember – egyesek feltételezik, hogy őseinktől örökölt jelenség, abból a korból, amikor még szőrösebbek voltunk. Amikor fáztak, felállt a szőrzetük és szigetelő réteget képezett bőrünkön a levegő. Amikor egy érzelmi ösztönző aktiválja az agyunkat, különböző kémiai anyagokat szabadít ki és a test reagál rájuk.”

Kevin Gilliland dallasi pszichológus szerint egy veszély miatti félelem is válthat ki borzongást. Ezt az adrenalin emelkedése okozza. Ősi reakció. Állatoknál is megfigyelhető, például a kutyánál, amelynek hátán feláll a szőr, amikor fél.

Tudományosan kimutatott, hogy személyiségünknek is szerepe van abban, hogy milyen hatásokra borzongunk, de mélyebb vizsgálódásra van szükség a végleges konklúziókra. A Motivation and Emotion című szaklapban megjelent cikk azt fejtegette, hogy minél inkább kész valaki új tapasztalásokra, annál többször fogja el a borzongás.

„Minden szubjektív tapasztalást, mint például a fájdalmat, nehéz tanulmányozni. Én azért szeretem ezt a területet, mert egyike azok ritkáknak, ahol látható a kapcsolat az agy és a test között”  - magyarázta Gilliland.

Matthew Sachs, a dél-karolinai egyetem kutatója 2017-ben írt tanulmányában azt írta, hogy a zene borzongással kísért erős érzelmi felindulást képes okozni egyeseknél és ez az agyak strukturális különbözőségéből eredhet. Sokunknak vannak olyan élményei, hogy végig fut rajta a libabőr egy-egy szívbe markoló operaária, vagy csak egy tökéletesen eltalált hangszerbelépés nyomán….

Gilliland doktor szerint a merev, kevésbé kíváncsi és ki képzelőerővel rendelkező emberek és azok, akiket blokkolnak traumák, depresszió,  belső feszültség és konfliktusok, kevésbé vannak kitéve magas dopamin-szintnek, és a vele járó borzongásnak.

Lehetnek olyan borzongások és izomgörcsök, amelyeket nem fizikai vagy érzelmi okok magyaráznak. Ezeket a mioklónia okozza. Az Amerikai Egészségügyi Intézet szerint „az agy és az idegrendszer látszólagos rendellenessége nélkül következhetnek be és ahhoz az összerezzenéshez hasonlítanak, amelyeket elalvás előtt érzünk.”

Lehetnek más zavarok is, például a pajzsmirigy működésében, amelyek akadályozzák a szervezetet a hőmérséklet-szabályozásban és borzongást okoznak. Aki gyakran érez ilyent, látszólag ok nélkül, forduljon mielőbb orvoshoz – tanácsolják a szakemberek.

Érdekes módon a HP által megszólaltatottak egyike sem beszélt a szexuális izgalom okozta borzongásról. Pedig jól tudjuk: az az igazi szerelem, ha már attól libabőrösek leszünk, hogy rágondolunk kedvesünkre…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr5814805780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása