Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

A környezetszennyezés is okoz szemszárazságot

2019. május 20. - Benke Rita

occhio-secco.jpg

A szemszárazság főleg a nőknél jelentkezik a menopauza után, de sok más tényező is okozza – írja a La Stampa.

Krónikus betegségről van szó, amelyet a szem felületén elhelyezkedő könnyhártya sérülése okoz. Makacs és alábecsült betegség, mert ha nem kezelik, rontja az életminőséget.

Tipikus jelei a fényérzékenység, olyan érzet, mintha idegen anyag került volna a szembe, vagy mintha bepárásodott üvegen látna az ember. Jelentkezhet irritációval, könnyezéssel, égető érzéssel, szúrással, a kontaktlencse nem tűrésével, gyakori szemfáradással. Gyakorlatilag nincs elég könny a szem nedvesítésére, ahhoz, hogy egészséges, és védett maradjon a szem elülső felülete.

Bár a betegség összefügg a korral, szerepet játszik benne a környezet is, amelyben élünk. Például a PM10, a PM25 szálló porok, amelyek úgy hatnak a szemre, mint a szárító púderek, a digitális eszközök hosszú ideig tartó használata. A klímaváltozás szintén negatív irányba hat. A hőmérséklet emelkedése, a nedvesség-tartalom csökkenése is súlyosbítja a szem irritációját. A Johns Hopkins Wilmer Eye Institute kutatói felelősnek tartják az ibolyántúli sugárzásokat is.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr7014833170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása