A kávét sokáig azzal gyanúsították, hogy növeli a vérnyomást és rákkeltő.
Amerikai és dél-koreai kutatók viszont most azt állítják a The American Journal of Epidemology-ban, hogy meghosszabbítja az életet.
Közel 4 millió ember adatainak vizsgálata után jutottak erre a következtetésre.
Napi 2, vagy 4 csésze kávé 17%-kal csökkenti a szívproblémák általi kockázatot, 24%-kal a cukorbetegség, 4%-kal a rák veszélyét.
Ezek a pozitív hatások egyformán érvényesülnek férfiaknál és nőknél, függetlenül kortól és súlytól, alkohol-fogyasztástól vagy dohányzástól, valamint a kávé koffein-tartalmától.
Az európai és az ázsiai embereknél azonban valamivel nagyobb a pozitív hatása, mint az amerikaiaknál, de ez a szakemberek szerint betudható az életmódbeli különbségeknek és a kávé fajtájának is.
A kutatók dicsérik a kávé antioxidáns hatását, amellyel védi a sejteket és csökkenti a gyulladásokat.
Egy korábbi amerikai tanulmány szerint a koffein növeli a koncentrációs képességet és ezért csökkenti a balesetek kockázatát.
A várandós és a szoptató nőknek azonban csak napi 200 mg koffeint ajánlanak fogyasztani. Cukor hozzáadását nem javasolják, mivel növelné a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét.