Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Sportos vagy ülő alkat? Minden egy baktériumtól függ

2019. július 29. - Benke Rita

75431197-healthy-group-of-people-jogging-on-track-in-park-happy-couple-enjoying-friend-time-at-jogging-park-w.jpg

A bostoni Joslin Diabetes Center kutatói kimutatták, hogy a poetolók bélrendszerének mikrobiomájában van egy baktérium, amely fokozza teljesítményüket.

A kutatók ennek alaján arra következtetésre jutottak, hogy a baktériummal feldúsított probiotikumokkal azt is meg lehetne mozgatni, aki sportolás helyett inkább üldögél. Tanulmányuk a Nature Medicine-ben jelent meg.

A kutatást 2015-ben kezdték a bostoni maraton 15 résztvevője ürülékének vizsgálatával. Ezekből egy héttel a verseny előtt és egy héttel a verseny után is vettek mintákat. Majd az adatokat összevetették azokéval, akik nem sportolnak.

Az elemzésnél azonnal felfigyeltek arra, hogy a maraton után vett mintában felszaporodott a Veillonella nevű baktérium, amely általában a légző- és emésztőszervekben van jelen és ritka esetben fertőzést okoz a légutakban és a nemi szervekben.

Azt az elképzelést, hogy a baktériumnak szerepe lehet a fizikai aktivistásban, egéren való tesztelések is megerősítették. A baktériumot tartalmazó integrátor lenyelése után fürgébben szaladt.

A Veillonella tejsavval táplálkozik, amely felgyülemlik a fizikai tevékenység során és az erőkifejtés következtében bőségesen teremtődnek az izmokban.

A ktatók ezután metagenomatikai vizsgálatot folytattak és rájöttek, hogy növekedett néhány olyan enzim koncentrációja, amely a tejsavat propionikus savvá változtatja és a mikrobióma és a fizikai tevékenység közötti kapcsolat kulcsa éppen ez a sav.

A probléma, hogy ennek a savnak a szájon keresztüli szervezetbe juttatása valószínűleg nem jár ilyen hatással, mivel a gasztrikus cukrok megváltoztathatják, mielőtt az emésztőrendszerbe jut. Eredményes lehetne viszont magát a baktériumot tartalmazó probiotikum szedése.

A kutatók most azt vizsgálják, hogy ilyen táplálékkiegészítővel lehetne-e emelni a sportolók teljesítményét. Arra is gondolnak, hogy ez segítene az anyagcsere-zavarok megszüntetésében is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr2014982402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása