Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Ne stresszeljenek a leendő apák!

2019. október 16. - Benke Rita

485594046_wide.jpg

Rengeteg kutatás folyt arról, hogy a várandós anya idegállapota hogyan hat a magzatra, illetve a csecsemőre. Most azonban kiderül, hogy az apáé sem közömbös.

A cambridge-i, birminghami, New York-i és leydeni egyetemek kutatóinak a Development and Psychopatology című szaklapban megjelent tanulmányukból kiderült, hogy az apa állapota is hatással van a születendő kicsire.

A kutatók 438 olyan szülővel foglalkoztak, akik első gyermeküket várták. Kérdőíveket töltettek ki velük a kismama terhessége idején, majd akkor, amikor a baba 14-24 hónapos lett. Kiderült, hogy az apa idegállapota a terhesség alatt közvetve, az anyára gyakorolt káros hatáson keresztül, majd a baba megszületése után már közvetlenül érvényesül.

Elég általános, hogy a leendő apa idegfeszültségben éli meg a várakozást, a szülést, majd az új helyzetet, amikor bele kell szoknia abba, hogy apa lett. A csecsemő ezt a légkört észleli, és ő maga is nyugtalan izgatott lesz. Mint ahogyan az ellenkezője is megfigyelhető: ott, ahol a várandós anya és párja egyaránt örömként/áldásként éli meg a gyermek érkezését, ott a baba is kiegyensúlyozottabb, derűsebb lesz.  Ezt szolgálják a már világszerte elterjedt „apás szülések”, és az „arany órák”, amikor közvetlenül a szülés után együtt lehet az egész család.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr3515225356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása